Logo
Drukāt šo lapu

Sākusies pieteikšanās kompensācijas maksājumiem par "Natura 2000" meža teritorijām

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sākusies pieteikšanās kompensācijas maksājumiem par "Natura 2000" meža teritorijām, informē Valsts Meža dienestā (VMD).

Pieteikšanās bez atbalsta apjoma samazinājuma notiek līdz 15.jūnijam, bet ar atbalsta apjoma samazinājumu - līdz 26.jūnijam.

Kā norāda VMD, pieteikšanās notiek par meža teritorijām, kas atrodas mikroliegumā vai ir iekļautas Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju sarakstā.

Lai pieteiktos kompensācijai, īpašnieka rīcībā ir jābūt uz 1.martu spēkā esošai meža inventarizācijai, kuras dati ir iekļauti Meža valsts reģistrā.

Pieteikties kompensācijas maksājumam var Lauku atbalsta dienesta (LAD) elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, iesniedzot ģeotelpisko iesniegumu, kā arī citus dokumentus nepieciešamības gadījumā.

Vienlaikus VMD atgādina, ka 21.aprīlī stājās spēkā jaunie Ministru kabineta noteikumi par atbalsta piešķiršanas kārtību Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai platībatkarīgo un dzīvniekatkarīgo saistību īstenošanai, kuri nosaka jaunu atbalsta apmēru par vienu atbalsttiesīgās platības hektāru.

Kā norāda LAD, 2022.gada sezonā par kailcirtes aizliegumu teritorijā atbalstam bija paredzēti 45 eiro par hektāru, galvenās cirtes aizliegumu - 120 eiro par hektāru, bet mežsaimnieciskās darbības aizliegumu - 160 eiro par hektāru.

Tikmēr šogad provizoriski atbalstam par kailcirtes aizliegumu teritorijā paredzēti 52 eiro par hektāru, galvenās cirtes aizliegumu -145 eiro par hektāru, bet mežsaimnieciskā darbības aizliegumu - 196 eiro par hektāru.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē valsts un Eiropas Savienības atbalstu laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024