Menu
 

Izvēloties kursus un mācības, 59% iedzīvotāju svarīgs grafiks, 61% – izmaksas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Izvēloties izglītības pilnveides iespējas (kursus, mācības pieaugušajiem, augstākas izglītības pakāpes ieguvi), 45% aptaujāto ir svarīga izglītības iestādes reputācija, 34% – pedagogi, 61% – mācību maksa, bet 45% – iespēja mācīties tālmācībā. 59% norādījuši, ka svarīgākais ir ērts mācību grafiks, bet 21% izvēli nosaka draugu un paziņu atsauksmes, liecina Eiropas Tālmācības vidusskolas un pētījumu centra “Norstat” veiktās aptaujas dati.

Aptaujas ietvaros respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus, norādot, kas ietekmē viņu izvēli.

Pētījuma dati liecina, ka iespēja mācīties attālināti (tālmācībā, tiešsaistē) sievietēm (52%) ir svarīgāka, nekā vīriešiem (38%). Sievietēm (52%) arī mācību maksa šķiet būtiskāks kritērijs, nekā vīriešiem (38%), savukārt vīrieši (46%) kā svarīgu argumentu biežāk min izglītības iestādes reputāciju.

Raugoties reģionu griezumā, secināts, ka Vidzemes iedzīvotāju vidū izvēli visbiežāk nosaka mācību maksa (70%), Zemgales – iespēja mācīties attālināti (tālmācībā) (53%). Ērtu mācību grafiku kā būtiskāko aspektu min Pierīgas respondenti (60%), kā arī Latgales (60%) un Vidzemes (62%) aptaujas dalībnieki. 

“Aptaujas dati mudina domāt, ka mūsdienās mācību maksa vairs nav vienīgais noteicošais faktors. Sabiedrība kļūst aizvien prasīgāka un pievērš uzmanību daudziem aspektiem. Izglītības pilnveides iespēju klāsts ir ļoti plašs, tāpēc prieks, ka, izvēloties piemērotāko, cilvēki pievērš uzmanību arī iestādes reputācijai, pedagogu profesionalitātei un citiem aspektiem. Tas veicina konkurenci un uzlabo piedāvājumu kvalitāti,” uzskata Eiropas Tālmācības vidusskolas direktore Marina Jefremova.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.