Logo
Drukāt šo lapu

PVD šogad piecos putnu gaļas paraugos konstatējis salmonellu

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šogad piecos putnu gaļas paraugos konstatējis salmonellu.

Dienestā informēja, ka, veicot pārtikas aprites uzraudzību, 2023.gadā PVD ir noņēmis 40 putnu gaļas paraugus, no kuriem neatbilstoši bija pieci, tostarp viens Latvijas, viens Lietuvas un trīs Polijas izcelsmes paraugi.

Pērn tika noņemti 248 putnu gaļas paraugi. Salmonellas tika izdalītas no 25 putnu gaļas paraugiem tostarp 22 Polijas izcelsmes, viena Lietuvas un diviem Latvijas izcelsmes paraugiem.

PVD skaidroja, ka visbiežāk salmonellas konstatētas produktu paraugos, kas ņemti vairumtirdzniecības, tirdzniecības un gaļas sadales uzņēmumos.

Vienlaikus dienestā uzsvēra, ka par pārtikas produktu nekaitīgumu atbildīgs ir pārtikas produktu ražotājs. Tā pienākums ir visā ražošanas ciklā pārliecināties, vai pārtikas produkts ir drošs un neapdraud patērētāju veselību.

PVD stāstīja, ka, piemēram, mājputnu novietnēm, kuras ir reģistrētas kā olu un putnu gaļas ražotāji, paškontroles ietvaros ir jānodrošina salmonelozes laboratoriskā uzraudzība, kā arī pašiem regulāri produkcija jākontrolē. Otrs uzraudzības posms ir salmonellu laboratoriskā kontrole pārtikas izplatīšanas posmā, izlases veidā ņemot dažādu produktu paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem.

PVD informēja, ka šogad saņemtas trīs sūdzības par nekvalitatīvu vistas gaļu, kas tiek tirgota pārtikas tirdzniecības uzņēmumos. Vienlaikus šogad nav apstiprināti saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, kas būtu saistīti ar pārtikas uzņēmumu darbību.

Dienestā norādīja, ka gadījumos, kad konstatēts pārtikas piesārņojums un pārtikas produkts joprojām ir pieejams tirdzniecībā, tas tiek nekavējoties izņemts no apgrozības. Ja kāda ražotāja produkcijā tiek konstatēts piesārņojums, veicot turpmāku uzraudzību, PVD tā produkcijai pievērš pastiprinātu uzmanību.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka šogad četros mēnešos reģistrēti 33 salmenolozes saslimšanas gadījumi. Pērn četros mēnešos tādu bija 47, bet 2022.gadā kopumā - 157.

SPKC stāstīja, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā saistībā ar salmenolozes gadījumu ziņojumiem pašlaik ir līdzīga kā katru gadu.

Vienlaikus šogad, salīdzinot ar 2022.gadu, gadījumi reģistrēti mazāk. Lielākoties uzliesmojumi reģistrēti dzīves vietās, kas norāda, ka cilvēki mazāk ievēro higiēnu, gatavojot ēdienu to kontaminē, kā arī nav nodrošināta pietiekama termiskā apstrāde.

Tāpat SPKC novērojumi liecina, ka gadījumu skaits pieaug vasaras mēnešos, kad cilvēki ne tikai aizmirst par roku higiēnu, bet arī par produktu uzglabāšanas principiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024