Menu
 

Trešdaļa iedzīvotāju ikdienas tēriņiem atvēl 10-20 eiro; lielāku summu tērēšana raksturīgāka Rīgā un Pierīgā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs ikdienas tēriņu segšanai atvēl līdz 10 vai 20 eiro, tikpat liela daļa iedzīvotāju ikdienas budžeta griestus nav noteikuši, nesekojot līdzi saviem tēriņiem. Vistaupīgāk cenšas dzīvot jauni cilvēki, kā arī iedzīvotāji, kas sasnieguši 60 gadu vecumu, secināts bankas “Citadele” maijā veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Aptauja iezīmē satraucošu tendenci – aptuveni trešdaļa aptaujāto jeb 28% saviem ikdienas tēriņiem konkrētu budžetu nenosaka, nesekojot līdzi, cik tiek iztērēts, norāda bankā. Ikdienas izdevumu budžetā līdz 10 eiro iekļauties cenšas 14% respondentu, visbiežāk šāda summa aktuāla jauniešiem, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu, kā arī studentiem.

20% aptaujāto iedzīvotāju dienā vidēji iztērē 11-20 eiro, un šis ir populārākais budžeta apmērs ikdienas tēriņu budžetam, ja tāds tiek noteikts. Aptaujas dati liecina, ka šādas izdevumu summas raksturīgas tiem, kas pārsnieguši 60 gadu vecumu, kā arī jauniem cilvēkiem vecumā līdz 29 gadiem.

Katrs desmitais (11%) vienas dienas izdevumiem tērē robežās 21-30 eiro. Tie galvenokārt ir iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Vairāk par 30 eiro ikdienas izdevumu segšanai tērē 8% aptaujāto. Vidēji 31-40 eiro dienā tērē 4% respondentu, savukārt vēl tikpat liela daļa aptaujāto dienas budžetam atvēl 41-50 eiro.

Aptaujas dati liecina, ka lielāku summu tērēšana biežāk raksturīga Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem, kā arī tiem, kuri strādā vadītāja pozīcijā, savukārt dienas budžets līdz 10 eiro biežāk novērots respondentiem, kuri dzīvo Latgalē.

5% respondentu atklāj, ka viņu finansiālajā situācijā ierobežot tēriņus nav nepieciešams vispār, visbiežāk šādu atbildi pauž Rīgā dzīvojošie, kuru ikmēneša alga pārsniedz 1500 eiro. Vien 2% aptaujāto ikdienas tēriņiem paredz 51-100 eiro, visbiežāk šādas summas pieejamas iedzīvotājiem vecumā no 50 līdz 59 gadiem.

"Veselīgi plānots budžets ir tāds, kur 50% no ikmēneša ienākumiem tiek rezervēti neatliekamajām vajadzībām – mājoklim, transportam, pārtikai, veselības aprūpei, un kredītmaksājumiem, 30% novirzāmi tādām lietām kā apģērbam, izklaidei, bērnu kabatas naudai, savukārt 20% vēlams rezervēt uzkrājumu veidošanai. Ja palielinās kāda no izmaksu sadaļām, nepieciešams pielāgot arī citus izdevumus, tāpēc ikdienas budžeta noteikšana ir ļoti svarīga. Turklāt vieglāk sekot līdzi saviem izdevumiem un tos plānot būs tiem iedzīvotājiem, kuri lielāko daļu maksājumu veic digitāli un vairākas reizes mēnesī pārskatīs konta izrakstu," komentējis “Citadeles” Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.