Menu
 

Aptauja: trešdaļai iedzīvotāju termiņnoguldījumu likmes joprojām šķiet pārāk zemas

  • Autors:  Arnis Škapars, “SEB bankas” valdes loceklis
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Apmēram trešdaļa Latvijas iedzīvotāju šobrīd neizmanto termiņnoguldījumus, jo uzskata, ka piedāvātās procentu likmes ir pārāk zemas. Vēl 16% norāda, ka nevar atļauties iesaldēt noteiktu naudas summu uz ilgāku laiku. Un vien 7% iedzīvotāju atzīmējuši, ka šobrīd viņiem ir termiņnoguldījums kādā no Latvijas bankām, uzrāda “SEB bankas” veiktās aptaujas rezultāti.

Galvenie argumenti par labu termiņnoguldījumiem ir garantēts ienesīgums un zems risks (šo min 36% no noguldītajiem), kā arī apziņa, ka šādi nauda turpina strādāt (23% no noguldītājiem). Vēl apmēram trešdaļa norādījusi, ka šī ir iespēja pasargāt sevi no impulsīviem pirkumiem.

Latvijas iedzīvotāji attiecībā uz uzkrājumiem un ieguldījumiem ir samērā konservatīvi, tāpēc termiņnoguldījums ir labs risinājums ļaut brīviem līdzekļiem strādāt un garantēti pelnīt. Pēc mūsu aprēķiniem, neizmantojot termiņnoguldījumus, tikai “SEB bankas” klienti zaudē iespēju nopelnīt līdz teju 45 miljoniem eiro gadā. Šādu summu varētu nopelnīt, ja šobrīd norēķinu kontu līdzekļus noguldītu gada termiņnoguldījumā ar procentu likmi 3% (atstājot katram klientam kontā 1000 eiro).

Eiropas Centrālā banka pēdējos mēnešos bāzes procentu likmi paaugstinājusi strauji: no -0,5% pērn jūlijā līdz 3,75% šī gada maijā. Reaģējot uz šo tendenci, pieaugušas arī termiņnoguldījumu procentu likmes, ko piedāvā finanšu iestādes. “Laika periods, kad Eiropā procentu likmes bija negatīvas, atradinājis cilvēkus no domām par noguldījumiem, kas savulaik bija ļoti populārs veids, kā nosargāt un audzēt savu kapitālu. Piemēram, SEB bankā 4 no 5 eiro šobrīd glabājas parastajos norēķinu kontos.

Lai gan jautājums, kā pasargāt naudu no inflācijas un likt tai pelnīt, šobrīd ir īpaši aktuāls, iedzīvotāju interese noguldīt vai vismaz novirzīt brīvos līdzekļus krājkontā joprojām ir salīdzinoši kūtra. “SEB bankas” aptaujas dati parāda, ka vien 5% no respondentiem apsver iespēju atvērt termiņnoguldījumu tuvāko sešu mēnešu laikā. Sākt noguldīt iedzīvotājus motivētu lielākas likmes un iespēja izņemt naudu pirms termiņa bez soda procentiem.

Komercbanku piedāvātas noguldījumu likmes jau šobrīd ir ļoti tuvas ECB likmēm. Tas sniedz iedzīvotājiem un uzņēmējiem labākas iespējas izmantot brīvos līdzekļus un atsākt pozitīvo finanšu ieradumu, kas septiņu gadu negatīvo procentu likmju laikā ir piemirsts. Savukārt, runājot par pirmstermiņa depozītu pārtraukšanu, jāatzīmē ka, piemēram, “SEB bankā” par šo nav soda procentu vai komisijas maksu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.