Menu
 

Vai pārdot esošo mājokli pirms jauna iegādes? Skaidro eksperts Apriņķis.lv

  • Autors:  Kaspars Sausais, “Luminor” mājokļu kreditēšanas eksperts
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Plānojot jauna mājokļa iegādi, cilvēki nereti nonāk izvēles priekšā – vai sākotnēji iegādāties jaunu īpašumu un tikai pēc tam pārdot esošo mājokli vai, iespējams, labāk rīkoties tieši pretēji? Īpaši aktuāls šis jautājums ir gadījumā, ja mājoklis, kuru ir plānots pārdot, ir iegādāts kredītā. Kādā secībā labāk rīkoties, ja ir nolemts par labu jauna mājokļa iegādei?

Kā rīkoties, lai esošais mājoklis nesagādā problēmas jauna iegādei?

Pieņemot lēmumu par jauna mājokļa iegādi, sākotnēji ieteicams rūpīgi izvērtēt, kāds ir tā stāvoklis. Ja noskatītais īpašums ir atbilstošā stāvoklī, lai uz to pārceltos nekavējoties, tad pircējam ieteicams veikt jaunā mājokļa rezervāciju, vienlaicīgi pārdot esošo īpašumu un par līdzekļiem, kas iegūti no pārdošanas, iegadāties jauno īpašumu.

Tomēr pastāv iespēja, ka rezervācijas līgumu par nolūkoto īpašumu nevar noslēgt, jo pārdevējs primāri izvēlēsies pircēju, kura rīcībā būs nepieciešamās finanses mājokļa iegādei un iespēja nekavējoties norēķināties. Šādā situācijā ir vērts apdomāt, vai mājsaimniecībai ir iespēja veikt ikmēneša maksājumus par diviem kredītiem vienlaicīgi.

Veicot šādus aprēķinus, jāņem vērā tas, ka  kopējās mājsaimniecības kredītsaistības nedrīkst pārsniegt 30-40% no ienākumiem – šo faktoru banka ņems vērā, izvērtējot aizdevuma piešķiršanas iespējas. Vienlaikus katra klienta pieteikums bankā tiek izvērtēts individuāli un norādītais procentu apjoms var tikt pārskatīts atkarībā no konkrētā kredītņēmēja situācijas.

Kā liecina bankas pieredze, minēto iespēju klienti izvēlas diezgan bieži – ja esošā mājokļa kredīta atlikums nav liels un ir salīdzinoši neliels ikmēneša maksājums, īslaicīgai divu kredītu maksājumu apvienošanai nevajadzētu sagādāt problēmas. Tiklīdz tiks iekārtots jaunais mājoklis un ģimenei būs iespēja pārcelties turp, tiks pārdots vai izīrēts esošais dzīvoklis vai māja.

Ko darīt, ja nav iespēju vienlaicīgi veikt divu kredītu maksājumus?

Tomēr ne vienmēr klientiem ir iespēja noslēgt vienlaicīgi divus hipotekāro kredītu līgumus, jo  kredītmaksājumu kopsumma nereti pārsniedz ienākumu apjomu. Arī šādā gadījumā vērts vērsties bankā, lai izrunātu iespējas mājokļa iegādei – banka var pieņemt pozitīvu lēmumu par otra kredīta piešķiršanu, piedāvājot individuālus nosacījumus esošā kredīta dzēšanai. Bankas lēmums galvenokārt ir atkarīgs no paša klienta – cik ātrā laikā viņš vēlas pārdot esošo mājokli vai iegādāties jaunu.

Šādu iespēju klienti nereti izmanto, lai, piemēram, iegādātos mājokli jaunā projektā, tomēr jāatceras, ka, iegādājoties tādu īpašumu, būs nepieciešams veikt pirmo kredīta iemaksu aptuveni 15% apmērā. Šajā gadījumā esošo mājokli būs iespēja pārdot, tiklīdz jaunais projekts tiks pabeigts.

Kā izbeigt esošo kredīta līgumu?

Visbiežāk hipotekārā kredīta līgumi paredz, ka, atmaksājot kredītu pirms termiņa, par saistību dzēšanu netiek piemērota komisijas maksa. Kredītu līgumi var būt atšķirīgi, bet, ja iepriekš ir paziņots par kredīta saistību dzēšanu, tā atmaksa parasti ir bezmaksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.