Menu
 

VBTAI: Izglītības iestādei jānodrošina izglītojamo drošību arī, ja kārtība nav noregulēta ar likumu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šobrīd tiek izstrādāti Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas noteiks kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos, vienlaikus izglītības iestādei ir pienākums jau šobrīd veikt pasākumus izglītojamo drošības, veselības un dzīvības aizsardzībai, pauda Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Iveta Brīnuma.

Paredzēts, ka jaunais tiesību aktu projekts noteiks, ka, atbilstoši izglītības iestādes vajadzībām, tās atrašanās vietai un citiem apstākļiem, izglītības iestādei būs jāizstrādā izglītojamo attīstības vecumposma īpatnībām atbilstošus iekšējās kārtības un drošības noteikumus. 

Tiesību aktu portālā pieejamā informācija liecina, ka līdz 29.maijam notika Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātā likumprojekta saskaņošana.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu par bērna veselības un dzīvības aizsardzību ir atbildīgs izglītības iestādes vadītājs, atzīmēja Brīnuma. Tās nedrīkst atteikties piemērot tiesību normu, pamatojoties uz to, ka šī tiesību norma neparedz piemērošanas mehānismu, ka tas nav pilnīgs vai nav izdoti citi normatīvie akti, kas tuvāk regulētu attiecīgās tiesību normas piemērošanu.

Tāpat bērnu aprūpes, izglītības, veselības aprūpes un citu tādu iestāžu vadītājiem, kurās uzturas bērni, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto, ir pienākums noteikt bērnu sūdzību iesniegšanas un izskatīšanas kārtību, padarot to zināmu un pieejamu bērniem.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka pērn saņemta 61 sūdzība par vienaudžu savstarpēju fizisku, emocionālu vai fizisku un emocionālu vardarbību, kas ir par 13 sūdzībām vairāk nekā 2021.gadā. Savukārt šī gada pirmajos piecos mēnešos saņemti jau 57 ziņojumi par vienaudžu savstarpēju vardarbību, no kuriem apstiprinājās 12 sūdzības, daļēji apstiprinājās - četras, savukārt izskatīšanā šobrīd ir septiņas sūdzības, tostarp trīs par iespējamu vardarbību pirmsskolas izglītības iestādēs.

Ņemot vērā publiski vairākkārt izskanējušo informāciju par emocionālo un fizisko vardarbību, ko pret pedagogiem un izglītojamajiem vērsuši skolēni, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) un Latvijas izglītības vadītāju asociācija (LIVA) vērsušās Saeimā un Izglītības un zinātnes ministrijā, lūdzot Izglītības likumā noteikt rīcību vardarbības pret pedagogu vai citu izglītojamo gadījumos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.