Menu
 

Mēneša laikā iedzīvotāji pārstrādei nodevuši 120 000 automobiļu riepu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ieva Makare Foto - Ieva Makare

Lai veicinātu iespējas sezonālās riepu maiņas laikā iedzīvotājiem videi draudzīgā veidā atbrīvoties no nolietotajām auto riepām, Latvijas Zaļais punkts kopā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumiem SIA “Eco Baltia vide” un Siguldas pilsētas SIA “Jumis” jau otro sezonu pēc kārtas īstenoja kampaņu “Nomet riepu atbildīgi”. Mēneša laikā iedzīvotāji pārstrādei nodeva teju 1200 tonnu jeb aptuveni 120 000 vieglo automobiļu riepu. Ar šo apjomu būtu iespējams nosegt piecu hektāru lielu teritoriju jeb aptuveni septiņus futbola laukumus, atzīmē akcijas autori.

Kampaņas laikā auto riepas tika pieņemtas četrās vietās, kur tās varēja nodot bez maksas – Rumbulā, Siguldā, Liepājā un Daugavpilī. Visvairāk riepu tika nodotas Rumbulā – 740 tonnas, otrajā vietā ar vairāk nekā 240 tonnām ierindojās Sigulda, savukārt trešajā ar 128 tonnām Liepāja un teju 90 tonnām nodoto riepu – Daugavpils.

“Mūsu pēdējās akcijās pārliecināmies, ka iedzīvotāji mājsaimniecībās glabā ilgstoši krātus riepu apjomus. Piemēram, pērnā gada noslēgumā sezonālajā riepu maiņā ziemā tikai mēneša laikā iedzīvotāji uz mūsu riepu nodošanas laukumu Rumbulā nogādāja vairāk nekā 240 tonnas nolietoto riepu. Šajā pavasarī cilvēki sarosījušies vēl vairāk un apjoms audzis teju trīskārši. Bija dienas, kad pie šķirošanas laukuma varēja novērot rindas ar kravas busiem, kas piepildīti ar nolietotām riepām,” izteicies SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

“Gribētos cerēt, ka cilvēki beidzot iztīrījuši savas garāžas, taču no otras puses var norādīt uz pelēko tirgus zonu, kur riepas bez atbilstošas valstiskas uzskaites tiek nodotas apsaimniekošanai, izmantojot iespēju to izdarīt bez maksas neierobežotā apjomā. Tomēr arī šajā gadījumā esam pateicīgi, ka cilvēki izvēlējušies tās atvest pārstrādei, nevis izmetuši tuvējā mežā.”

Latvijas Zaļais punkts un kampaņas partneri – SIA “Eco Baltia vide” un Siguldas pilsētas SIA “Jumis” – atgādina, ka nolietotās auto riepas ir videi kaitīgie atkritumi un no tām jāatbrīvojas, atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tās nedrīkst izmest dabā, tostarp nelikumīgi ierīkotās izgāztuvēs, jo tās rada aizdegšanās risku, pēcāk radot indīgu vides piesārņojumu. Nolietotās auto riepas nekādā gadījumā nedrīkst dedzināt vai aprakt zemē.

Savu laiku nokalpojušās riepas bez maksas iespējams nodot oficiālās tirdzniecības vietās, iegādājoties jaunu riepu komplektu, kā arī bez maksas vai par nelielu samaksu - vairāk nekā 70 atkritumu šķirošanas laukumos un auto servisos visā Latvijā.

Nododot auto riepas tam paredzētajās vietās, tās nonāk pārstrādē un kļūst par izejvielām jaunu preču ražošanai. No pārstrādātajām riepām iespējams radīt dažādas gumijas preces, tostarp segumu sporta un bērnu rotaļu laukumiem, kā arī var tikt izmantotas kā kvalitatīva saistviela ceļu segumam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.