Menu
 

CSP: Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 12,1 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa cenu pārmaiņas. Grafika - CSP Patēriņa cenu pārmaiņas. Grafika - CSP

2023.gada maijā, salīdzinot ar 2022. gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 12,1 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Maijā, salīdzinot ar aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 1,2 %.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023. gada maijā, salīdzinot ar 2022. gada maiju, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+4,6 procentpunkti), ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (+4,4 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,7 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,7 procentpunkti), kā arī ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,1 procentpunkts).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 17,9 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+33,5 %), konditorejas izstrādājumiem (+18,7 %), miltiem un citiem graudaugiem (+8,3 %). Dārgāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+17,7 %), cūkgaļa (+12,7 %) un gaļas izstrādājumi (+10,2 %). Cenas pieauga sieram un biezpienam (+13,5 %), olām (+22,3 %), piena produktiem (+7,1 %), pienam (+8,6 %), jogurtam (+9,4 %).

Gada laikā cenas kāpa svaigiem dārzeņiem (+28,6 %), kafijai (+26,3 %), svaigiem augļiem (+16,6 %), cukuram (+59,7 %), saldējumam (+25,8 %), augļu un dārzeņu sulām (+24,8 %), šokolādei (+14,6 %), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+20,4 %), mērcēm un garšvielu piedevām (+38,0 %), atspirdzinošajiem dzērieniem (+26,6 %).

Pēc CSP datiem, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 8,6 %. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 9,2 %, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 7,4 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 24,8 %. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija siltumenerģijai (+50,4 %) un elektroenerģijai (+25,2 %). Sadārdzinājās cietais kurināmais, dabasgāze, ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, kā arī atkritumu savākšana.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 10,4 %. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, zobārstniecības pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 7,7 %, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums par 19,3 %. Dīzeļdegviela palika lētāka par 24,2 %, benzīns – par 14,7 %, bet auto gāze – par 5,5 %. Savukārt cenas pieauga personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, kā arī pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 11,4 %  sadārdzinoties barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, ziediem, laikrakstiem un žurnāliem, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 17,4 %. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem – par 13,2 %, ēdnīcu pakalpojumiem – par 16,0 % un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 17,3 %. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi, vēsta CSP.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 14,2 %, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos, autotransportlīdzekļu apdrošināšana.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbiem.

Šāgada maijā, salīdzinot ar aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,2 %. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (+1,2 procentpunkti), restorānu un viesnīcu pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,1 procentpunkts), veselības aprūpei (+0,1 procentpunkts), kā arī ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,3 procentpunkti).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.