Logo
Drukāt šo lapu

Vasaras Saulgriežu noskaņas Jāņkalnā Turaidā

Foto - Agris Tabaks, turaida-muzejs.lv Foto - Agris Tabaks, turaida-muzejs.lv

Turaidas muzejrezervātā 21. jūnijā no  plkst. 18.00 līdz 21.00 visi aicināti smelties senas un mūsdienīgas zināšanas par pļavu augiem un Jāņu vainagiem, izjust savu piederību dabai un tautas tradīcijām, kā arī  gūt spēkus un enerģiju  visai vasarai un gadam.

Mūsu tautas skaistā tradīcija sagaidīt vasaras pilnbriedu ar vainagiem, darinātiem  no dažādiem augiem, ziediem un lapām,  parādīta teicēju stāstos, kurus grāmatā  ”100 vainagi Latvijai” apkopojusi etnogrāfe Indra Čekstere.  Tiekoties ar grāmatas autori, uzzināsim  kā latvieši dažādos novados,  svinot skaistos vasaras saulgriežu svētkus, godina ziedēšanu dabā un cilvēkā. Ikkatra cilvēka vainaga stāsts ir veltījums Latvijai tās 100 gadu jubilejā.

Sarīkojums notiks vietā, kur daudzus gadus uzkrāta enerģija, svinot Vasaras saulgriežu svētkus līdz saullēktam. Tagad šajā vietā izaugusi skaista pļava, kas bagāta ar daudzveidīgām puķēm. Turaidas muzejrezervāts ir izveidojis ceļvedi Jāņu zāļu meklēšanai, kur atrodamas ziņas par augiem gan botāniķu skatījumā, gan tautas tradīcijās, savukārt noskenējot  QR kodu, būs iespējams noklausīties etnogrāfes Indras Čeksteres aizraujošo stāstījumu par pļavas augiem.

Pastaigu pļavā kopā ar Indru Čeksteri vadīs ceļveža veidotāja Margita Poriete.  Atsevišķās pļavas vietās  jāņuzāles varēs arī plūkt,  lai iepītu tās vainagā. Vainagos varēs iepīt arī iepriekš sagādātās puķes. Vairākus vainagu vīšanas veidus  ierādīs Margita Poriete un  Dr.agr. Baiba Ošmane.

Vasaras saulgrieži ir gadskārta, kurai ir visvairāk veltītu tautasdziesmu. Tās varēs izdziedāt Jāņu ielīgošanas koncertā kopā ar Rīgas Latviešu biedrības “Rīgas danču” muzikantiem, solistes Malvīne Mantiniece (Dižkokle) un Rozīte Katrīna Spīča (Latgales kokle).

Koncertā būs unikāla iespēja dzirdēt pasaulē lielāko kokli – Dižkokli – basa kokli  jeb bāgu, kuras garums ir 209 cm. Savienojumā ar Latgales kokli un citiem tautas mūzikas instrumentiem veidosies iepriekš nedzirdētu skaņu pasaule.

Dižkokle ir Druvienas meistara Riharda Valtera darināta kopija pēc instrumenta izgudrotāja Eduarda Krauksta parauga, kas radīts 1947. gadā un kopš 1958. gada glabājies kādas mājas bēniņos. 2022. gada maijā Dižkokle tika parādīta sabiedrībai, un tās unikālā skaņa pārsteidza gan  klausītājus, gan  erudītus muzikologus.

Rozīte Katrīna Spīča ir četrkārtēja Latvijas tautas muzikantu konkursa pirmās vietas ieguvēja koklēšanā.  Malvīne Mantiniece ir vienīgā koklētāja Latvijā, kas gandrīz pilnībā apguvusi Dižkokles iespējas.

Ieeja : biļete muzejā – 2,85 eiro.

21.-25. jūnijā Turaidas pils pagalmā aicinām piedalīties foto akcijā – Līgo Turaidā! Nofotografējieties pie izrotātā foto rāmja, atsūtiet savas fotogrāfijas uz norādīto tālruni, un esiet daļa no mūsu svētku galerijas!

21.-29. jūnijā akcija “Iepazīsti vasaras pļavu!”. Apmeklētāju centrā saņemot Jāņu zāļu meklēšanas ceļvedi, iespēja izstaigāt pļavu un iepazīt pļavu augus un Jāņu zāles.

Īpašs svētku piedāvājums Līgām un Jāņiem, savā vārda dienā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ieeja Turaidas muzejrezervātā bez maksas.

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024