Menu
 

Radošums – kritiski svarīga prasme, lai konkurētu nākotnes darba tirgū Apriņķis.lv

  • Autors:  Kristīne Balode, privātās vidusskolas “Patnis” radošā direktore
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Projektos balstītu mācīšanos visvieglāk ieviest pirmsskolā un sākumskolā, taču tā ir vienlīdz svarīga visos izglītības posmos. Integrējot dažādus mācību priekšmetus vienā projektā, kura centrālais uzdevums ir sasniegt kādu mērķi, piemēram, atrisināt problēmu, kas saistīta ar reālo dzīvi, tiek pilnveidotas zināšanas katrā no priekšmetiem, kā arī kritiskā domāšana, komunikācija, prasme darboties komandā un citas kompetences.

Risinot šādus uzdevumus, bērniem un jauniešiem ir arī daudz lielāka motivācija mācīties, jo vairs nav jautājumu – kāpēc tas vajadzīgs, kur man tas dzīvē noderēs? Projekti, kas aptver dažādus mācību priekšmetus, var būt dažādās grūtības pakāpēs, atbilstoši vecuma posmam – sākot no vafeļu cepšanas, kurā var apgūt skaitīšanu, mācīties par ģeometrijas formām, veikt pierakstus, pilnveidojot valodas prasmes u.tml. līdz pat vērienīgiem tehniskiem vai digitāliem projektiem.

Lai radītu inovācijas, nepieciešams radošums

Labākais ieguldījums bērna nākotnē, ko varam sniegt, ir iespēja mācīties nevis katru priekšmetu atsevišķi, bet projektu veidā, sasaistot mācības ar reālo dzīvi. STEAM mācīšanās (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, māksla un matemātika) ir plaši apspriesta pieeja daudzās valstīs. Tas nozīmē papildināt līdz šim īstenoto STEM, kurā liels fokuss likts tieši uz tehnoloģijām un eksaktajām zinātnēm, ar radošo aspektu – mākslu visās tās izpausmēs. Ar STEM pieeju varam sagatavot tehniskos prātus, taču, lai radītu inovācijas, nepieciešams radošums, ko sniedz māksla. Gan izglītības eksperti, gan darba devēji uzsver, ka radošums mūsdienās ir vitāli nepieciešams.

Attīsta arī dizaina un kritisko domāšanu

STEAM mācības nav tikai stāsts par zināšanām, bet arī par t.s. soft skills – prasmēm, kas nepieciešamas, neatkarīgi no izvēlētās profesijas. Dizaina domāšana, kritiskā domāšana, sadarbības prasmes, komunikācijas spējas, prasme apkopot un analizēt datus – bez šīm lietām nav iespējama konkurētspēja mūsdienu darba tirgū un tās būs kritiski svarīgas arī nākotnē. STEAM palīdz attīstīt arī lasītprasmi, par ko mūsdienās tiek plaši diskutēts, jo ikdienā projektā jāveic pieraksti, jāsagatavo projekta atskaite, jāizdara un jāapraksta secinājumi.

Akadēmiskie rezultāti tiek integrēti katrā projektā

21.gadsimta izglītībā nav nepieciešams nodalīt katru mācību priekšmetu, bet gan jāpanāk, lai skolēni ir motivēti un aizraujas ar mācībām. Jaunieši, kuri mācījušies pēc STEAM pieejas atzīst, ka būtu vēlējušies sākt šāda veida mācības jau agrāk. STEAM skolas koncepts visvieglāk realizējams jau pirmsskolās, “Patnis” piemērs to apliecina, un šobrīd skola strādā, lai no 2023./2024. mācību gada to ieviestu arī citos līmeņos. Svarīgi piezīmēt, ka šāda veida mācīšanās nenozīmē, ka netiek ņemti vērā akadēmiskie rezultāti – tie tiek integrēti katra projekta izstrādes procesā, attiecīgi – tiek sasniegti konkrēti mērķi un pēc tam izvērtēts rezultāts.

Meklēt risinājumus problēmām, kas saistītas ar reālo dzīvi

Ja pirmsskolā bērni jau pieraduši darboties komandās, veikt nelielus pētījumus u.tml., svarīgi neapstāties un nepazaudēt šo pieeju, kā arī nesamazināt bērnu motivāciju. Izvēloties vecumposmam atbilstošas problēmas un kopīgi meklējot tām risinājumus ar projektu starpniecību, bērni mācās risināt problēmas no dažādu priekšmetu aspektiem. Tas viennozīmīgi noderēs reālajā dzīvē.

Labi zinām, ka dzīvē reti ir tā, ka kompleksu problēmu var atrisināt tikai ar zināšanām matemātikā vai valodu prasmēm – nepieciešama daudzpusīga pieeja un attīstība. STEAM mācīšanās būtiski ietekmē arī skolēnu motivāciju mācīties. Īstenojot projektus, kas maksimāli pietuvināti reālās dzīves situācijām, veidojas arī skolēnu izpratne par to, kur un kā iegūtās zināšanas un prasmes varēs pielietot. Paaugstinās gan motivācija, gan iesaiste. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.