Menu
 

"Sadales tīkls": Elektrību pašražojošu mājsaimniecību skaits Latvijā sasniedz 15 000

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Latvijā turpina attīstīties mikroģenerācija jeb elektroenerģijas pašražošana mājsaimniecībās, kā ražošanas iekārtu iedzīvotājiem lielākoties izvēloties saules paneļus. Jūnija vidū kopējais AS "Sadales tīkls" infrastruktūrai pieslēgto mikroģeneratoru skaits sasniedzis 15 tūkstošus, bet to kopējā ražošanas jauda jau pārsniegusi 120 megavatus (MW). Ar šādu jaudu saulainā vasaras dienā ir iespējams saražot tādu elektroenerģijas apjomu, kas atbilstu 15% no kopējā vidējā dienas elektrības patēriņa Latvijā, informē "Sadales tīkla" pārstāvji.

Vairāk nekā 99% gadījumu mikroģenerācijas klienti kā ražošanas iekārtu izvēlējušies saules paneļus, mazāk nekā 1% gadījumu izvēlēts ar vēja enerģiju darbināms mikroģenerators. Mikroģeneratori uzstādīti teritorijās visā Latvijā, bet vislielākais skaits ir Rīgā un Pierīgas novados.

Latvijā interese par saules paneļiem arī 2023.gadā saglabājusies augsta. Mikroģenerācijas attīstības temps, salīdzinot ar 2022.gadu, kurā bija vērojams izteikts, nepieredzēti straujš saules paneļu bums, ir nedaudz zemāks, tomēr nepilnos sešos mēnešos sadales sistēmai pieslēgti vairāk nekā 3500 jauni mikroģeneratori, kas joprojām ir ļoti liels apjoms, norāda "Sadales tīkla" pārstāvji.

"Mērenāks mikroģenerācijas attīstības temps, salīdzinot ar pērno gadu, skaidrojams ar vairākiem faktoriem, taču būtiskākais – ir kritusies elektroenerģijas cena tirgū. Tā pērn ģeopolitisko apstākļu ietekmē sasniedza vēl nebijušus rekordus un kļuva par vienu no galvenajiem katalizatoriem visaptverošai mikroģenerācijas attīstībai. Tā ir arī dabiska procesa gaita – pēc lielajiem pīķiem temps normalizējas, vienlaikus jāakcentē, ka mikroģeneratoru skaits Latvijā arvien aug ļoti strauji – līdz 2023.gada vidum "Sadales tīkla" infrastruktūrai pieslēgti vidēji 20 jauni mikroģeneratori ik dienu. Tik dinamisku mikroģenerācijas attīstības tempu Latvijā palīdzējusi sasniegt valsts atbalsta programmu pieejamība. Būtiska nozīme ir arī pilnībā digitalizētam mikroģeneratora pieslēgšanas procesam, kas nodrošina iespēju saskaņot ražošanas iekārtas uzstādīšanu ar "Sadales tīklu" vidēji divu darbdienu laikā, dažkārt tas ir tikai dažu stundu jautājums," komentē "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Ņemot vērā pašreizējo mikroģenerācijas attīstības tempu, 2023.gada beigās kopējais "Sadales tīklam" pieslēgto mikroģeneratoru skaits varētu sasniegt 18 līdz 20 tūkstošus, bet to kopējā ražošanas jauda – 140–160 MW.

Elektroenerģijas sadales operatora infrastruktūrai iespējams pieslēgt mikroģeneratoru jeb elektroenerģijas ražošanas iekārtu ar jaudu līdz 11,1 kilovatiem (kW), kā arī elektrostaciju ar jaudu līdz 14,999 MW. Lielākas elektrostacijas tiek pieslēgtas elektroenerģijas pārvades tīklam (AS "Augstsprieguma tīkls"), vēsta "Sadales tīkla" pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.