Menu
 

Brīvdienās atļāvos vairāk. Kā tas ietekmē veselību? Apriņķis.lv

  • Autors:  Līga Ribkinska, "Repharm" komunikācijas direktore
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Brīvdienas un svētkus mēdz dēvēt par “atļaujos vairāk” laiku, kad bieži vien ēdam un dzeram to, kas nav ierastajā ikdienas ēdienkartē, turklāt īpaši neierobežojot porciju lielumu. Taču atvaļinājuma un brīvdienu baudas var izraisīt vainas izjūtu, ja līdz šim ievērotā veselīgo ieradumu robeža ir pārkāpta. Vai tiešām būtu jāuztraucas par to, kā gastronomiskās izpriecas ietekmē veselību?

Brīvdienās var uzaudzēt liekus kilogramus

“Pētījumos atklājies, ka iegūt liekus kilogramus var tieši brīvdienās. Bet vidēji tas nav tik dramatiski, kā uz diētām vērsta kultūra mēdz biedēt. Šādi gastronomiskie brīvsoļi vecina salīdzinoši nelielu svara pieaugumu, sasniedzot aptuveni 0,7 kilogramus,” stāsta interniste Veselības centru apvienībā (VCA) un dienas stacionāra “Aura Premium” vadītāja Inga Orleāne.

Tomēr, tā kā katrs cilvēks ir tik atšķirīgs un uztura zinātne ir tikpat sarežģīta, veikti pētījumi ar dažādiem atklājumiem. Turklāt tie koncentrējas uz ķermeņa svaru, nevis veselību kopumā. Svars ir tikai marķieris, ko ir ērti izmērīt, veselību novērtēt ir krietni vien sarežģītāk.

Pārtika nav tikai enerģijas avots

Tieši tā – pārtika nenozīmē vienīgi uzturvielas organisma nodrošināšanai ar enerģiju. Tā ir liela daļa no svētkiem un tradīcijām, un veicina sociālo, kultūras un emocionālo labklājību. Lai gan ne vienmēr tas ir tik pašsaprotami, dvēsele barojas arī no ēdiena, kas mūs saista ar mīļajiem un tradīcijām, un tam ir tikpat svarīga loma kā organisma apgādāšanai ar uzturvielām.

Iepazīstieties – jūsu homeostāze!

Homeostāze ir zinātnisks termins, kas raksturo sistēmu pašregulāciju. Vārds cēlies no sengrieķu vārdiem “līdzīgs” un “pastāvīgs”. Dzīvajiem organismiem tas nozīmē, ka bioloģiskie procesi var pielāgoties izmaiņām, lai saglabātu funkcionālo sistēmu pastāvību. Organisms nemitīgi nodrošina funkcionālo sistēmu nemainīgu stāvokli – šādi tiek regulēta ķermeņa temperatūra, cukura līmenis asinīs, asinsspiediens un citas sistēmas, kas ir svarīgas izdzīvošanai.

“Homeostāzes principi attiecas arī uz ēšanu un vielmaiņu. Ja vienu vai divas dienas (vai pat nedēļu) atvaļinājumā vai svētkos apēdam par daudz, organismā notiek procesi, kas samazina šo ietekmi. Tas ir arī iemesls, kāpēc zaudēt svaru, ievērojot ierobežojošas diētas, var būt grūti — homeostāze parūpējas, ka, samazinot uzņemto enerģiju, organisms pielāgojas mazākam enerģijas patēriņam,” skaidro iekšķīgo slimību ārste. No tā varam secināt, ka vairumam cilvēku atsevišķi pārēšanās periodi, visticamāk, nebūs galvenie veselības rezultātu noteicēji. Ilgtermiņā veselību vairāk ietekmēs ikdienas ēšanas paradumi.

Nedaudz par līdzsvaru

Ierobežojošu diētu ir grūti ievērot ilgā laika posmā. Daži cilvēki sekmīgāk saglabā veselīga uztura paradumus, ja ir atļauti izņēmumi. “Tomēr, arī dodot sev šīs uzvedības atlaides, ir vērts savas veselības labad likt aiz auss dažus piesardzības ieteikumus,” mudina I.Orleāne. Lūk, svarīgākie!

Ja lietojat alkoholu, tad ar mēru. Pārmērīga tā lietošana var palielināt hronisku slimību risku, turklāt palielinās arī nelaimes gadījumu un vardarbības risks. Līdzteku alkoholiskajiem dzērieniem izdzertie bezalkoholiskie dzērieni (ūdens, tēja) palīdzēs samazināt uzņemtā alkohola daudzumu un, iespējams, glābs no smagām paģirām, tiesa, nenovērsīs visus iespējamos riskus.

Pārtikas kaitīguma riski. Vasaras brīvdienās karstuma ietekmē pārtikai ir risks ātrāk sabojāties, savukārt bojāta pārtika rada saindēšanās risku, tāpēc stingri jātur prātā ēdiena sagatavošanas un pasniegšanas pamatnoteikumi, piemēram, izvairīšanās no termiski neapstrādātas gaļas un citu pārtikas produktu savstarpējas saskares, produktam atbilstoša uzglabāšana, pienācīga apstrāde un, protams, roku mazgāšana, strādājot ar produktiem un pirms maltītes baudīšanas. Ja esat kopā ar viesiem, ieteicams kopīgi pārrunāt par pārtikas alergēniem, lai pārliecinātos, ka sagādātais mielasts ikvienam ir drošs.

Novelkam robežas. Brīvdienu un svētku ēdienu baudīšanā nav obligāti jāatmet visi veselīgie ieradumi – veselīgs uzturs un veselīga bauda var pastāvēt līdzās! Ir milzum daudz iespēju atrast uztura speciālistu ieteikumus, kā pagatavot ēdienu, kas ir gan garšīgs, gan veselīgs, atgādina I.Orleāne.

Bez kreņķiem un sliktas pašsajūtas

“Pat ja zinām, ka dažu brīvdienu laikā diez vai var būtiski pieņemties svarā, ļaujoties garšīgiem kārdinājumiem, vasaras gastronomiskās izklaides tomēr var radīt kādu nepatīkamus pārsteigumus. Svarīgi, lai pa rokai ir visi nepieciešamie līdzekļi šādiem gadījumiem,” ir pārliecināta “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone. Kam tad īsti ir jābūt prātīga ēdienu baudītāja mājas aptieciņā?

Līdzeklim gremošanas veicināšanai. Ja zināms, ka pārtika būs “smaga” (piemēram, grilēta gaļa), ēšanas laikā ieteicams iedzert fermentus – enzīmus saturošu bezrecepšu medikamentu, kas palīdz sašķelt ogļhidrātus (amilāzi), taukus (lipāzi) un olbaltumvielas (proteāzi). Ja pēc maltītes kuņģī jūtama dedzināšana, var noderēt košļājamās tabletes, kas neitralizē skābi, radot kuņģī sārmainu vidi. To sastāvā ir kalcija karbonāts, magnija karbonāts (vai hidroksīds) un alumīnija hidroksīds.

Zālēm pret caureju. Ja ir sākusies caureja, noderēs absorbenti – aktivētā ogle (1 tablete uz 10 kg ķermeņa svara) vai diosmektīts. Taču ir jāuzmanās ar absorbentu pārdozēšanu, jo tie var absorbēt gan patogēno floru, gan arī labās baktērijas. Dehidratācijas jeb atūdeņošanās gadījumā (caurejas rezultāts!) ieteicams atjaunot zaudētā šķidruma un elektrolītu daudzumu. Lielisks līdzeklis būs tāds, kura sastāvā ir nātrija hlorīds, nātrija citrāts, kālija hlorīds un glikoze. Ja nav iespējas doties uz aptieku, šādu līdzekli var pagatavot arī mājas apstākļos – vienam litram vārīta ūdens pievieno vienu tējkaroti (bez kaudzes) sāls, 8 tējkarotes cukura vai 4 tējkarotes glikozes. Papildus noteikti jālieto ūdens, līdz normalizējas vēdera izeja. Ieteicams arī lietot zāļu tējas vai melno tēju, kas satur vairāk miecvielu. Tējai jāļauj ievilkties 20 minūtes un jādzer bez cukura. Caurejas gadījumā vajadzētu izvairīties no piena produktu lietošanas.

Aizcietējumu mazinošam līdzeklim. Jā, arī aizcietējums var būt viena no problēmām. Tā mazināšanai vai novēršanai vispirms jācenšas pāriet uz šķiedrvielām bagātu uzturu, augļiem, dārzeņiem, var lietot kviešu klijas un linsēklas, taču, ja šāds uzturs nelīdz, talkā jāņem bezrecepšu zāles, kas satur olveida ceļmalītes (jāuzņem ar 1 glāzi ūdens) un papildus dienas laikā jālieto daudz šķidruma, lai mazinātu diskomfortu – smaguma sajūtu. Makrogolu un laktulozi saturošus bezrecepšu preparātus var lietot katru dienu un ilgstoši. Tie paaugstina osmotisko spiedienu un veicina zarnu piepildīšanos ar šķidrumu. Ātrāku iedarbību sniegs bisakodils vai glicerīns supozitoriju jeb svecīšu veidā vai rektālais šķīdums (klizma). Augi ar laksatīvu iedarbību ir sennas lapas un krūkļa miza, ko var lietot tējas veidā.

Līdzeklim pret sliktu dūšu un vemšanu. Noderēs piparmētru un citronu tēja, ingvers, kam piemīt pretiekaisuma īpašības un kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Var lietot sūkājamās konfektes, kam ir līdzīgas sastāvdaļas. Svarīgi ir arī maziem malkiem uzņemt šķidrumu.

Ja bijušas kādas svinības, nākamās pāris dienas pēc tām farmaceite aicina veltīt savai veselībai, dzert vairāk ūdens, ēst, labi sagremojot pārtiku, izvēlēties sabalansētu uzturu, kā arī apsvērt papildu vitamīnu lietošanu, piemēram, varētu lietot B grupas vitamīnus, kas iegādājami parasto vai šķīstošo tablešu veidā. “Tas var palīdzēt mazināt nogurumu, nespēku un uzturēt garīgas darbaspējas. Ar šo vitamīnu lietošanas ilgumu nevajadzētu aizrauties. Var noderēt aptiekā iegādājums šķiedrvielu maisījums, kas satur, piemēram, inulīnu, ceļteku sēklas, pienskābās baktērijas, ingvera sakni, piparmētru lapas, fenheļa sēklas, dzērvenes un ļauj gremošanas sistēmai atgūties pēc kārtīgas gastronomiskas uzdzīves un atgriezties ierastajā – savu veselību atbalstošajā – uztura režīmā,” novēlot lielisku vasaras atpūtu, saka farmaceite Juta Namsone.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.