Logo
Drukāt šo lapu

Šveices institūts: Latvijas konkurētspēja joprojām vājākā starp Baltijas valstīm

Ilustrācija - imd.org Ilustrācija - imd.org

Latvija ir atzīta par 51.konkurētspējīgāko valsti pasaulē salīdzinājumā ar 35.pozīciju pērn, un tas atkal ir sliktākais rādītājs Baltijas valstu vidū, liecina ietekmīgā Šveicē bāzētā Starptautiskā menedžmenta attīstības institūta (IMD) Pasaules konkurētspējas centra gadskārtējais pētījums, kurš aptver 64 pasaules valstis.

Lietuva šogad IMD konkurētspējas indeksā ierindojusies 32.vietā, valstij nokrītpties par trim pozīcijām salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Savukārt Igaunija kritusies par četrām pozīcijām un atzīta par 26.konkurētspējīgāko valsti pasaulē.

IMD vērtējumā viskonkurētspējīgākā valsts pasaulē šogad, tāpat kā pērn, ir Dānija. Īrija ir pakāpusies par deviņām pozīcijām un ierindojusies 2.vietā, bet Šveice ir zaudējusi vienu pozīciju un ieņem 3.vietu. Singapūra nokritusies par vienu pozīciju un nonākusi 4.vietā, bet Nīderlande pacēlusies no 6. uz 5.vietu. Tālāk pirmajā konkurētspējīgāko valstu desmitniekā ir Taivāna, Honkonga, Zviedrija, ASV un Apvienotie Arābu Emirāti.

Eiropas lielākā ekonomika Vācija šogad nokritusies par septiņām pozīcijām un ieņem 22.vietu, bet Ķīna no 17.vietas noslīdejusi līdz 21.vietai.

No Eiropas Savienības valstīm indeksā vissliktākais sniegums ir Slovākijai, kas ieņem 53.vietu.

Pēdjās trīs vietas ieņem Venecuēla (64.vieta), Argentīna (63.vieta) un Mongolija (62.vieta).

Pētījumā, kas tiek publicēts kopš 1989.gada, konkurētspējas izvērtējumā ņemti vērā 336 kritēriji, tostarp makroekonomikas rādītāji, kā arī attiecīgo valstu uzņēmēju, valdības ierēdņu un akadēmisko aprindu pārstāvju intervijas.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024