Menu
 

Aicina uz Sikspārņu nakti Ķemeros, Lielstraupē un Dundagā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - V.Vintulis Foto - V.Vintulis

Sikspārnis ir noslēpumains nakts dzīvnieks un vienīgais Latvijas lidojošais zīdītājs. To tuvāk iepazīt aicina Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), organizējot Sikspārņu nakti 15.jūlijā Ķemeru Nacionālajā parkā, 28.jūlijā Lielstraupē un 29.jūlijā Dundagā ar radošām darbnīcām, izziņas aktivitātēm, stāstiem un vērošanas pastaigām tumsā, informē DAP pārstāvji.

15.jūlija Ķemeru Nacionālajā parkā jau no plkst.19.30 darbosies darbnīcas, kur gan lielie, gan mazie Sikspārņu nakts dalībnieki varēs caur izglītojošām aktivitātēm uzzināt vairāk par sikspārņiem. No 20.30 interesentiem būs iespēja noklausīties Latvijā vadošā sikspārņu pētnieka Viesturu Vintuļa stāstījumu par sikspārņu izplatību Latvijā un citur pasaulē, to daudzveidību, dzīvesveidu un paradumiem, kā arī uzdot sev interesējošos jautājumus.

Sikspārņu nakts centrālais notikums, kas ierasti sākas pēc saulrieta, ir sikspārņu vērošanas pastaiga. Tajā ar ultraskaņas detektora palīdzību, kas pārveido sikspārņa saucienus cilvēkam sadzirdamā frekvencē, ikviens varēs mēģināt saklausīt vairāku sikspārņu sugu pārstāvjus, kā arī mijkrēslī vērot sikspārņu žiglo lidināšanos.

Pasākumam jāreģistrējas laikus, aizpildot anketu ej.uz/KNPsiksparni. Tikai reģistrētie pasākuma dalībnieki saņems detalizētu informāciju par pasākuma norises vietu. DAP pārstāvji vērš uzmanību, ka pēc pasākuma sabiedriskais transports vairs nekursēs.

28.jūlijā pirmo reizi Sikspārņu nakts notiks arī Lielstraupes pilī. Jau no plkst.19.30 - 21.00 notiks radošās darbnīcas un izziņas aktivitātes, kurās līdzdarboties ir aicināts ikviens. Tām sekos eksperta Gunāra Pētersona stāstījums par sikspārņiem un sikspārņu vērošanas ekskursija. Ikvienam dalībniekam jāreģistrējas, aizpildot anketu - ej.uz/GNPsiksparni.

29.jūlijā Sikspārņu nakts notiks Dundagā jeb Ziemeļkurzemes sikspārņu galvaspilsētā, jo šeit esošie vecā parka dobumainie lapukoki, dažādas sikspārņiem piemērotas ēkas, kā arī dīķis vilina teju pusi no kopumā 16 Latvijas sikspārņu sugām, stāsta DAP pārstāvji. Arī šeit no plkst.19.30 visi aicināti līdzdarboties darbnīcās, bet stundu vēlāk uzzināt nebijušus faktus par mazajiem, lidojošām pelēm līdzīgajiem dzīvniekiem no Viestura Vintuļa, kam sekos sikspārņu vērošanas pastaiga. Dalība pasākumā jāpiesaka, aizpildot anketu - ej.uz/SNPsiksparni.

Apmeklētājiem ieteicams vilkt ērtu, laika apstākļiem atbilstošu apģērbu un apavus, noderēs arī kabatas lukturis un odu atbaidīšanas līdzeklis. Dalība pasākumos ir bez maksas.

Latvijā mīt 16 sikspārņu sugas. Tās visas ir cilvēkam nekaitīgas, pārtiek no kukaiņiem un pārsvarā darbojas naktīs. Nakts laikā sikspārņi uzņem barības vielas, kas veido trešdaļu no pašu svara - pat 600 odu laikposmā starp saulrietu un saullēktu. Visas sikspārņu sugas Latvijā ir īpaši aizsargājamas, atzīmē DAP pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.