Menu
 

No vajāšanas ģimenē cietušajiem būs tiesības uz procesuālo aizsardzību

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Turpmāk no vajāšanas ģimenē cietušajiem būs tiesības uz procesuālo aizsardzību, paredz grozījumi Personu speciālās aizsardzības likumā, ko jūnijā galīgajā lasījumā pieņēmusi Saeima un kas šodien stājas spēkā.

Norma attieksies uz cietušajiem, lieciniekiem un citām personām, kas liecina kriminālprocesā par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti.

Aizsardzība tiks piemērota arī upuriem un citiem augstāk minētajiem saistībā ar kriminālprocesu par piedzīvotu vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu vai piedzīvotu nevēlamu saziņu.

Tāpat tas attieksies uz gadījumiem, ja šādas darbības izdarītas pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir pirmajā vai otrajā radniecības pakāpē, vai pret laulāto, vai bijušo laulāto, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir vai ir bijis pastāvīgās intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājam ir kopīga (nedalīta) saimniecība.

Likumā noteikts, ka arī gadījumos, kad cietušais, liecinieks un cita persona liecina kriminālprocesā par attiecīgajiem noziegumiem, minēto personu dzīvības, veselības un citu likumisko interešu aizsardzībai var tikt piemērota speciālā procesuālā aizsardzība.

Runa ir par kriminālprocesuālo, operatīvo un citu aizsardzības pasākumu kopumu, kas nodrošinās aizsargājamo personu dzīvības, veselības un citu likumisko interešu aizsardzību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.