Menu
 

Pētījums: alkohola tirdzniecības laika saīsināšanas dēļ samazinājies vīriešu nāves gadījumu skaits svētdienās un pirmdienās

  • Autors:  LETA/BNS

Alkohola tirdzniecības laika saīsināšanas dēļ ir sarucis vīriešu nāves gadījumu skaits svētdienās un pirmdienās, liecina Lietuvas Veselības zinātņu universitātes vecākā pētnieka Daumanta Stumbra veiktais pētījumus.

Viņš secinājis, ka 2018.gadā ieviestie alkohola tirdzniecības laika ierobežojumi neapšaubāmi ir veicinājuši nāves gadījumu skaita samazinājumu.

Kā Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai stāstīja Stumbris, pētījumā noskaidrots, ka pirms ierobežojumu ieviešanas svētdienās un pirmdienās reģistrēto nāves gadījumu skaits bija lielāks, bet tagad tas ir sarucis. "Cilvēku miršana ar sirds un asinsvadu slimībām pirmdienās varētu būt saistīta arī ar citiem faktoriem, tomēr tas nešaubīgi ir saistīts ar alkoholu," teica pētnieks.

Stumbra un citu pētnieku veiktajā analīzē noskaidrots, ka līdz 2018.gadam vīriešu mirstība īpaši pieauga svētdienās, bet tagad šajās dienās reģistrēto nāves gadījumu skaits atbilst nedēļas vidējam rādītājam. Līdzīgas tendences ir arī pirmdienās.

Alkohola aprites kontroles likumi Lietuvā 2018.gadā kļuva stingrāki. Kopš tā laika alkohola tirdzniecība ir atļauta no plkst.10 līdz plkst. 20 darba dienās un no plkst. 10 līdz plkst. 15 svētdienās.

Tāpat līdz 20 gadiem tika paaugstināts vecums, no kāda ir atļauts iegādāties alkoholiskos dzērienus. Arī jebkāda veida alkoholisko dzērienu reklāma tika aizliegta.

2021.gadā Seimā tika ierosināts mīkstināt alkohola aprites noteikumus, tomēr tas neguva deputātu atbalstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.