Menu
 

Valsts prezidents: Sabiedrības uzticēšanos ietekmē tiesu varas spēja skaidrot tiesu nolēmumus

  • Autors:  LETA
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja. Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Sabiedrības uzticēšanos tiesu varai ietekmē tās spēja skaidrot savus nolēmumus, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš šodien Rīgas pilī tikās ar Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju Aigaru Strupišu, kurš vienlaikus pilda arī Tieslietu padomes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, sarunā valsts pirmā persona pauda pārliecību, ka sabiedrības uzticēšanās tiesām vispirms ir atkarīga no tiesu nolēmumu kvalitātes, jo īpaši tiesu nolēmumu pamatotības. Kvalitātes nodrošināšanai nepieciešami izglītoti, kompetenti tiesneši un arī tiesu darbinieki.

Viņš norādīja, ka AT un Tieslietu padomei ir izšķiroša loma, lai stiprinātu tiesu varu un veidotu to sabiedrībai saprotamu. Sabiedrības uzticēšanos ietekmē arī tiesu varas spēja skaidrot tiesu nolēmumus, īpaši lietās par sensitīviem un sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem.

Prezidents pozitīvi vērtē Tieslietu padomes stratēģijā iekļauto uzdevumu attīstīt tiesu varas pārstāvju prasmes sniegt saprotamu, konkrētu un savlaicīgu informāciju par tiesu varas aktualitātēm plašam sabiedrības lokam. Tāpat Rinkēvičs akcentēja, ka sabiedrības uzticēšanās tiesu varai atkarīga arī no tiesas nolēmumu efektīvas izpildes, jo īpaši svarīga ir tiesas nolēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību izpilde, pretējā gadījumā šis instruments ir neefektīvs.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja arī AT un Tieslietu padomes stratēģijas 2021. līdz 2025.gadam, tiesu institucionālās neatkarības un efektivitātes stiprināšanu, tostarp darbu pie tiesnešu atlases, un sodu politikas jautājumus.

Tieslietu padome savukārt atzīmē, ka Augstākās tiesas priekšsēdētājs sarunā ar Valsts prezidentu uzsvēra, ka viena no galvenajām Tieslietu padomes 2021. līdz 2025.gada darbības stratēģijas prioritātēm ir tiesu varas neatkarības stiprināšana. Valsts prezidents paudis atbalstu šīs prioritātes īstenošanā.

Kā informēja Tieslietu padomes sekretariāta padomniece komunikācijas jautājumos Lana Mauliņa, Strupišs ir gandarīts par Rinkēviča izpratni par tiesu varas statusu valsts konstitucionālo orgānu sistēmā. Viņš ir pārliecināts, ka abu dialogs būs sekmīgs un dos būtisku pienesumu tiesiskuma stiprināšanai Latvijā.

Abas valsts amatpersonas pārrunāja arī tiesu spriedumu skaidrošanas nepieciešamību un sodu politiku korupcijas un valsts drošības lietās, kā arī tiesnešu jauno atlases kārtību un tiesnešu apmācības pilnveidi kontekstā ar Tieslietu akadēmijas projektu.

Valsts prezidents pieņēma ielūgumu apmeklēt Tieslietu padomes sēdi un noturēt regulāras tikšanās ar AT priekšsēdētāju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.