Menu
 

Krievijas uzbrukumā Odesai viens nogalinātais; būtiski cietis pilsētas vēsturiskais centrs

  • Autors:  LETA/AFP/UNIAN

Krievijas spēki svētdienas rītā apšaudījuši Ukrainas ostas pilsētu Odesu, nogalinot vienu cilvēku un radot būtiskus postījumus Odesas Apskaidrošanās katedrālei un ostas pilsētas vēsturiskajam centram, kas ir UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Ukrainas varasiestādes ziņo par 22 ievainotajiem, no kuriem 17, arī trīs bērni atrodas slimnīcā.

Gaisa triecienos tika bojāti divi arhitektūras pieminekļi. Krievijas raķete trāpīja Maskavas patriarhāta paspārnē esošās Ukrainas pareizticīgo baznīcas Apskaidrošanās katedrālē vienā no Odesas centrālajiem laukumiem, kā arī tika bojāts Zinātnieku nams un blakus esošās ēkas, kur atrodas mūzikas licejs un citas institūcijas.

Katedrāles ēka ir nopietni bojāta, trieciena rezultātā izcēlās ugunsgrēks. Ir bojātas arī pareizticīgo svētnīcas, bet no gruvešiem izcelta Odesas patronese Kasperovas Dievmātes ikona - tā ir Odesas patronese.

Ukrainas pareizticīgo baznīcas Odesas diecēzes arhidiakons Andrijs Palčuks sacīja, ka dievnamam nodarīti lieli postījumi. Kā viņš teica, ir sagrauti katedrāles pamati, centrālie pāļi, puse ēkas palikusi bez jumta, bojāts apmetums, izsisti visi logi. "Bija ugunsgrēks, aizdegās tā daļa, kur baznīcā tirgo ikonas un sveces," piebilda arhidiakons.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka nevar būt nekāda attaisnojuma uzbrukumam civilai pilsētai.

Apskaidrošanās katedrāle, kas ir lielākā Odesā, dibināta 1794. gadā un iesvētīta 1808.gadā. 1936.gadā tā tika iznīcināta un 2005.gadā atjaunota. Tai ir Ukrainas kultūras mantojuma pieminekļa statuss, un šogad tā tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrija plāno vērsties UESCO un Hāgas konvencijas Otrā protokola komitejā par šādu uzbrukumu.

Tāpat triecieni Odesā skāruši vismaz sešas dzīvojamās mājas, arī daudzdzīvokļu Daudzām sabojāti jumti, fasādes, izsisti logi.

Triecienu rezultātā pilsētā pārrautas elektroapgādes līnijas, izveidojušies krāteri, kā arī tiek brīdināts par transporta kustības traucējumiem.

Ukrainas Bruņoto operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" paziņoja, ka Odesa un tās apgabals apšaudīta ar apmēram 20 vismaz piecu veidu raķetēm, arī spārnotajām raķetēm "Kalibr".

Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma notriekusi deviņus ienaidnieka palaistus mērķus gaisā.

Pēdējās nedēļas laikā Krievijas spēki vairākkārt uzbrukuši stratēģiskās ostas pilsētai. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.