Menu
 

Biškopji: Medus cenas veikalos ir neadekvāti zemas

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Medus cenas lielveikalos kopš 2019.gada janvāra pieaugušas par aptuveni 27%, tostarp vienā no lielākajām lielveikalu ķēdēm - par 35%, bet, neskatoties uz to, veikalos joprojām nopērkams medus par neadekvāti zemu cenu - 5,60 eiro par kilogramu, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis.

Viņš skaidroja, ka Eiropas Savienībā (ES) importētais medus ienāk par būtiski mazāku cenu, nekā to var piedāvāt vietējie biškopji. Lai savu preci realizētu un nodrošinātu apgrozāmu līdzekļu plūsmu, vietējie ražotāji bieži vien ir spiesti savas cenas samazināt.

Šteiselis arī piebilda, ka kopš 2022.gada rudens atkal ir samazinājusies medus vairumcena un profesionālajiem biškopjiem radušās grūtības medu pārdot ārpus valsts robežām. "Šī iemesla dēļ un arī tādēļ, ka valstī ir pieaudzis neliela apjoma dravu skaits, vērojama tendence, ka vietējais tirgus pildās ar produkciju un aizvien grūtāk sokas ar medus realizāciju," teica LBB pārstāvis. Viņš gan atzina, ka sava loma esošajā situācijā ir arī cenu kāpumam un patērētāja "maciņa biezumam", jo medus nav pirmās nepieciešamības prece.

Šteiselis stāstīja, ka biškopji tiešajā tirdzniecībā un dažādos tirdziņos cenšas medu pārdot par astoņi līdz desmit eiro par kilogramu, tomēr īstenībā medus tiek tirgots par seši līdz septiņi eiro par kilogramu un pēdējo desmit gadu laikā cena pakāpusies vien par dažiem procentiem.

Šteiselis apsvēra iespēju, ka cenu stagnācijai iemesls ir tas, ka lielveikalos nopērkams ārpus ES vāktais medus par ārkārtīgi zemām cenām, un aicināja patērētājus uzmanīgi izlasīt, kas rakstīts uz medus burciņas etiķetes.

LBB reģistrēta 1994.gadā, un tā pārstāv 3253 lauksaimniekus. Biedrības mērķis ir pārstāvēt biedru intereses, veicināt biškopības nozares attīstību un stabilu izaugsmi Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.