Menu
 

"Altum" no jauna izsniegto finanšu instrumentu apjoms pirmajā pusgadā samazinājies par 12,2%

  • Autors:  LETA
"Altum" no jauna izsniegto finanšu instrumentu apjoms pirmajā pusgadā samazinājies par 12,2%

AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") 2023.gada sešos mēnešos no jauna izsniegtie finanšu instrumenti veidoja 118 miljonus eiro, kas ir par 12,2% mazāk, salīdzinot ar 2022.gada sešiem mēnešiem, teikts "Altum" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Tostarp sešos mēnešos šogad izsniegti aizdevumi 55 miljonu eiro apmērā, kas ir par 14,1% vairāk. Garantijas izsniegtas 48 miljonu eiro apmērā, kas ir par 31,8% mazāk. Ieguldījumi riska kapitāla fondos bija deviņu miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums par 3,3%, bet Zemes fonda darījumi veikti sešu miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums par 6,6%.

Pirmajā pusgadā finansēti 2369 jauni projekti, kas ir par 26,7% mazāk salīdzinājumā ar 2022.gada sešiem mēnešiem.

Jauno darījumu apjoma kritumu "Altum" skaidro ar uzņēmēju un privātpersonu piesardzīgu un nogaidošu attieksmi pret jaunām investīcijām un kredītsaistību uzņemšanos, ko ietekmē augstā inflācija un šā gada pirmajā pusgadā Eiropas Centrālās bankas vairākkārt īstenotā procentu likmju palielināšana, reaģējot uz ilgstoši augsto inflāciju.

Paziņojumā biržai teikts, ka stabilu jauno darījumu apjoma pieaugumu par 8,5 miljoniem eiro uzrādīja aizdevumu atbalsta programma Krievijas militārās agresijas Ukrainā radīto seku mazināšanai, aizdevumu atbalsta programmas uzņēmumu energoefektivitātes paaugstināšanai un ilgtspējai - par 6,2 miljoniem eiro.

Tāpat pieaugums bijis arī aizdevumu atbalsta programmā lielajiem uzņēmumiem ar kapitāla atlaidi un Atjaunošanas un noturības mehānisma (ANM) uzņēmumu energoefektivitātes programmā, kurās jauno darījumu apjomi bija nelieli, pieaugot par 1,8 miljoniem eiro, tomēr turpmākajos mēnešos šajās programmās sagaidāms straujāks jauno darījumu apjoma kāpums.

Klientu segmentu griezumā jauno darījumu apjoms lauksaimnieku un mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) segmentos un lielo uzņēmumu segmentā saglabājies gandrīz līdzvērtīgs 2022.gada pirmā pusgada apjomam.

Paziņojumā biržai teikts ka kopumā iepriekšējo gadu labās ražas stiprināja lauksaimnieku finansiālo stāvokli, kas ļāva saņemt labākus kreditēšanas nosacījumus bankās, tāpēc pieprasījums pēc tādiem "Altum" atbalsta instrumentiem kā aizdevumi vai Zemes fonda darījumi bija mazāks.

Savukārt jauno darījumu apjoms MVU un lielo uzņēmumu segmentā nav kāpis augsto procentu likmju ietekmē, kas daļu uzņēmēju motivēja būtiski samazināt savas kredītsaistības un vairāk paļauties uz pašu rīcībā esošo finansējumu. No otras puses citi komersanti nozares, produkta vai pakalpojuma specifikas vai uzņēmuma dzīvescikla stadijas dēļ nevar pilnībā paļauties uz pašu finansējumu, tāpēc piesaista aizņemto finansējumu arī augstu procentu likmju apstākļos, skaidro "Altum".

Savukārt lielākais jauno darījumu apjoma kritums bija privātpersonu segmentā, kurā jaunie darījumi daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes (DME) programmā bija par 11,5 miljoniem eiro mazāk, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu.

Apjoma samazinājumu ietekmēja DME programmu īstenošanas cikls Eiropas Savienības plānošanas periodu ietvaros, kad noslēdzas iepriekšējā plānošanas perioda DME programma un vēl nav sākta jauna, ANM finansēta atbalsta programma daudzdzīvokļu māju segmentam. "Altum" prognozē, ka turpmākajos periodos sagaidāms lēzens aizdevumu apjoma pieaugums.

Privātpersonu segmentā kritums par 5,8 miljoniem eiro ir arī mājokļu garantiju programmā, un šī samazinājuma iemesls ir iedzīvotāju nogaidošā nostāja par kredītsaistību uzņemšanos strauji augošo procentu likmju un augsto būvniecības izmaksu apstākļos.

Paziņojumā biržai teikts, ka pieprasījuma kritums privātpersonu segmentā skaidro arī kopējo jauno darījumu skaita būtisko samazinājumu salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu. Vienlaikus privātpersonu segmentā "Altum" izceļ Daudzdzīvokļu māju remontu programmu, kura uzrāda stabilu un augošu apjomu un kuras piedāvājums tiek paplašināts, kas ļauj prognozēt pieprasījuma kāpumu.

"Altum atbalsta instrumentu bruto portfelis 2023.gada 30.jūnijā bija 1,055 miljardi eiro, kas ir par 0,9% mazāk salīdzinājumā ar 2022.gada 31.decembri, no kura finanšu instrumentu bruto portfelis veidoja 975 miljonus eiro, kas ir par 1,2% vairāk nekā 2022.gada 31.decembrī.

Finanšu instrumentu portfelis 2023.gada jūnija beigās salīdzinājumā ar 2022.gada attiecīgo periodu ir uzrādījis nelielu pieaugumu visos finanšu instrumentos un segmentos, izņemot MVU un lielo uzņēmumu segmentu. Joprojām uz finanšu instrumentu portfeļa apjomu iespaidu atstāj zemāki jauno darījumu apjomi un esošā portfeļa amortizēšanās, īpaši Covid-19 atbalsta programmās.

No segmentiem lielākais pieaugums bija privātpersonu segmentā, kur esošā portfeļa lēnāka amortizēšanās un mazāki apjomi joprojām nodrošina nelielu, bet konstantu šī segmenta portfeļa pieaugumu. Joprojām portfeļa kritums vērojams MVU un lielo uzņēmumu segmentā, ko ietekmē Covid-19 atbalsta instrumentu portfeļa amortizācija gan aizdevumu, gan garantiju atbalsta programmās - par 23 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2022.gada 31.decembri, neskatoties uz pieaugošiem jauno darījumu apjomiem 2023.gada sešos mēnešos.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.