Menu
 

Aptauja Ropažos. Vai latviešu skolās jāturpina mācīt krievu valodu? Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - arhīvs un Liene Ozola Foto - arhīvs un Liene Ozola

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, laiku pa laikam laikrakstos redzami sludinājumi par vakancēm skolās, tostarp krievu valodas pedagogiem. Jautājām Ropažu iedzīvotājiem: vai skolās kā viena no izvēles svešvalodām būtu jāmāca arī krievu valoda?

GEORGIJS, pensionārs
Valoda nevienam netraucē. Eiropā sazinās visās valodās, tāpat Lietuvā daudzi savā starpā runā krieviski. Arī Latvijā, īpaši galvaspilsētā, daudzi savā starpā runā krieviski. Reģionos krievu valoda tiek lietota mazāk, bet tas arī ir saprotams, jo tur ir mazāk ieceļotāju no citām valstīm.

MAREKS, strādā kokapstrādē
Domāju, ka nevajadzētu mācīt krievu valodu skolā, bet, no otras puses, praksē nereti izrādās, ka tā ir nepieciešama. Piemēram, mūsu darbavietā strādā vairāki viesstrādnieki no bijušajām PSRS republikām, tādēļ nākas lietot krievu valodu, jo tā ir vienīgā iespējamā saziņas valoda.

SVETLANA, pārdevēja
Vajag. Jo vairāk valodu zina, jo labāk. Ne visi saprot angļu valodu, turklāt krievu valodā runā ne tikai krievi, daudzās valstīs tā ir viena no saziņas valodām, tāpēc ar moldāviem, ukraiņiem, lietuviešiem, igauņiem un citu tautību cilvēkiem var sazināties krieviski, jo viņi nezina latviešu valodu.

HELMUTS, menedžeris
Nevajag, jo mūsu valstī ir viena valsts valoda un tajā ir arī vairāk jārunā. Savukārt krievu valodu var mācīt specializētajās skolās, ja kādam ir vēlme to apgūt. Mūsu valstī ir vairākas specializētās valodu skolas, tajās fakultatīvi varētu apgūt arī krievu valodu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.