Logo
Drukāt šo lapu

Valmieras teātra 101.sezonā ar Teterevu fonda atbalstu taps četri jauniestudējumi

Foto - Matīss Markovskis Foto - Matīss Markovskis

Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam, Valmieras teātrī 2023. un 2024.gadā taps četri nozīmīgi jauniestudējumi, informēja teātra pārstāve Marta Cekule.

Otrdien ar tradicionālo kopsapulci un fotografēšanos pie Krodera ābeles, lai iemūžinātu arī teātra ēkas rekonstrukcijas progresu, tika atklāta Valmieras teātra 101.sezona.

Kā informēja Cekule, novembrī tiks atzīmēta teātra simtgade, un tāpēc visu sezonu tiks iestudēti latviešu autoru darbi, godinot gan Latvijas dramaturģijas klasiku, gan izceļot mūsdienu autoru jaundarbus.

Teātra sezonas atklāšanā Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena un mecenāte Ināra Tetereva parakstīja Valmieras teātra sadarbības vienošanos ar Borisa un Ināras Teterevu fondu.

Pateicoties fonda finansiālajam atbalstam vismaz 100 000 eiro apmērā, Valmieras teātrī 2023. un 2024.gadā taps četri nozīmīgi jauniestudējumi, arī viens no sezonas centrālajiem notikumiem - Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi" Ineses Mičules režijā, mākslinieku Reiņa un Kristas Dzudzilo vizuālajā interpretācijā, kas pirmizrādi piedzīvos jau 5.oktobrī.

Ar fonda atbalstu tiks iestudēti vēl trīs klasiķu darbi - Viesturs Roziņš pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem iestudēs "Atraitnes dēlu", taps Pāvela Rozīša "Valmieras puikas" Jāņa Znotiņa režijā, bet režisors Reinis Suhanovs iestudēs Rūdolfa Blaumaņa "Pazudušo dēlu".

Teterevu fonda draudzība ar Valmieras teātri sākās jau 2017.gadā, kad mecenāti viesojās teātrī. 2020.gadā sadarbībā ar Krodera fondu tika piepildīts sapnis par izcilā režisora piemiņai veltītā mākslas objekta "Krodera ābele" izveidošanu un uzstādīšanu Valmierā.

Teātra direktores ieskatā, tikai ar tik būtisku finansiālu atbalstu ir iespējams realizēt mākslinieciski pilnvērtīgus iestudējumus, tādus, kādus tos ir iecerējuši mākslinieki no paaudzes, kuriem tieši šobrīd ir svarīgi caur klasiku paust savu šodienas Latvijas redzējumu.

Otrdien kopsapulces laikā ar pievienošanos Valmieras teātrim tika sveikta jaunā aktrise Gerda Embure, kuras debija teātrī gaidāma pirmajā sezonas jauniestudējumā, kas būs skatāms Apaļajā zālē Valmieras vasaras teātra festivālā šīs nedēļas nogalē.

Pēc fotografēšanās teātra saime devās uz savām pagaidu mājām topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve", kur notika kostīmu mākslinieces Ilzes Vītoliņas veidotās teātra izrāžu kostīmu skiču izstādes "Kostīmu skices. Mantojumi" atklāšana. Izstāde "Kurtuvē" būs apskatāma visu sezonu.

2023./2024.sezonā Valmieras teātris akcentu likšot uz latviešu klasiku un vīriešu koda apzināšanu. Kopumā jauniestudējumi spoguļos vīrieti dažādās šķautnēs: vīrietis - karotājs, tēvs, dēls, sapņotājs, mīlētājs, patriots, brālības biedrs. "No Jāzepa līdz Jānim Daliņam, no Valmieras puikām līdz Vizmas Belševicas stāstu varoņiem. Var teikt, ka šī būs "vīriešu smeldzes" sezona ar traģēdijas atvēzienu," stāsta Cekule.

Plašāk ar sezonas iecerēm un jauniestudējumiem Valmieras teātris iepazīstinās preses konferencē augusta otrajā pusē Rīgā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024