Menu
 

Ģimenes budžeta ierobežojumi, gatavojoties skolas sezonai, dara bažīgu trešdaļu Latvijas iedzīvotāju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēdējā laika ekonomiskie satricinājumi ir ietekmējuši vairāku Latvijas mājsaimniecību finansiālo situāciju, kas, tuvojoties jaunajam mācību gadam, radīs sarežģījumus nepieciešamo skolas preču iegādē. Teju trešdaļa jeb 32% aptaujāto Latvijas mājsaimniecību saskarsies ar finansiālo iespēju ierobežojumiem, liecina iepirkšanās un izklaides centru "Akropole" veiktā aptauja. Rezultātā liela daļa respondentu mainīs savus iepirkšanās paradumus, dodot priekšroku precēm ar atlaidēm, atkārtotai preču izmantošanai un lētākām alternatīvām.

Gatavojoties jaunajam mācību gadam, teju ceturtā daļa jeb 23% respondentu norāda, ka nespēja apvienot bērna vēlmes ar ģimenes budžeta iespējām būs viens no lielākajiem izaicinājumiem. Tikpat liels respondentu skaits norāda, ka laika trūkums visa nepieciešamā iegādei būs līdzvērtīgs izaicinājums.

Kā citus izaicinājumus 14% Latvijas iedzīvotāju atzīst vecāku un bērnu gaumes atšķirību, kā arī tikpat liels respondentu skaits norāda uz ierobežojumiem piedāvājuma klāstā vai sasniedzamībā savas atrašanās vietas dēļ. Savukārt, mazāk nekā desmitā daļa jeb 9% iedzīvotāju norāda, ka šogad izaicinājums būs nespēja apvienot skolas prasības ar mājsaimniecības budžeta iespējām.

Ņemot vērā finansiālos apgrūtinājumus, vairāk nekā puse jeb 53% respondentu plāno sekot līdzi un biežāk iegādāties preces ar atlaidēm vai akciju piedāvājumiem, turpretī trešdaļa (33%) plāno atkārtoti izmantot lietas no iepriekšējiem mācību gadiem. Daļa iedzīvotāju (16%) plāno arī atteikties no konkrētu preču iegādes vai izvēlēties lētākas alternatīvas, liecina aptaujas dati.

Rūpējoties par Latvijas maznodrošināto ģimenēm, "Akropole" iepirkšanās centri organizē ikgadējo labdarības akciju "Palīdzēsim sagatavoties skolai kopā", kurā kopā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv" un sadarbības partneriem aicina iedzīvotājus ziedot jaunas drēbes, apavus, kancelejas preces un citas skolai noderīgas lietas maznodrošināto ģimeņu bērniem un Ukrainas bēgļu ģimenēm, kas patvērumu radušas mūsu valstī.

Pagājušogad akcijas laikā tika saziedotas nepieciešamās lietas un vairāk nekā 4000 eiro, kas palīdzēja desmitiem Latvijas skolēnu un Ukrainas bēgļu ģimenēm sagatavoties jaunajam mācību gadam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.