Logo
Drukāt šo lapu

Aptieciņa mājdzīvniekam: kāpēc svarīga, un ko tajā glabāt? Apriņķis.lv

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Daudzu cilvēku laimīga dzīve nav iedomājama bez suņiem un kaķiem – četrkājainie draugi sagādā daudz prieka un pārsteigumu. Taču tā ir arī liela atbildība un rūpes, un jārēķinās, ka, dzīvniekam piedzīvojot negaidītas veselības problēmas, var nākties šķirties no pamatīgām naudas summām par mīluļa ārstēšanu.

Apdrošināšanas sabiedrība “Balta” atgādina – lai arī preventīvas rūpes par mazo draugu veselību palīdzēs izvairīties no negaidītām saslimšanām, un arī apdrošināšana var būt neatsverams atspaids brīžos, kad mīlulis tomēr nonācis klīnikā, tāpat kā cilvēkam, arī dzīvniekam reizēm var būt nepieciešama pirmā palīdzība, un arī dažas veselības likstas ir iespējams atrisināt bez veterinārārsta apmeklējuma. Šādās situācijās ļoti noderīga var izrādīties mājas aptieciņa, kuras saturs sarūpēts īpaši četrkājainajam mīlulim.  

Aptieciņa mājas mīlulim – ko sarūpēt un ko “aizņemties” no cilvēkiem paredzētiem medikamentiem 

Mājas aptieciņa mājdzīvniekam būs lielisks palīgs brīžos, kad četrkājainajam draugam nepieciešama tūlītēja pirmā palīdzība. Laikus sarūpēts un vienkopus uzglabāts, viss nepieciešamais ļaus pilnvērtīgi pievērsties rūpēm par dzīvnieku tā vietā, lai to krīzes brīdī paniski meklētu. 

Mājas aptieciņā noteikti vajadzētu atrasties visam, kas paredzēts brūču apkopei: dezinfekcijas līdzeklim, pārsējiem, marles tamponiem; tāpat noderēs arī bezrecepšu medikamenti pret caureju, ērču izņemšanas pincete vai āķis. Aptieciņā var atrasties arī digitālais termometrs, aukstuma elements, nagu knaiblītes, ausu un acu tīrīšanas līdzekļi un speciālās mitrās salvetes kroku tīrīšanai. 

Mājdzīvnieki ārkārtējās situācijās var lietot arī atsevišķus medikamentus no cilvēka mājas aptieciņas, tāpēc būtu svarīgi parūpēties, lai tie būtu pieejami ja ne abās, tad vismaz vienā no aptieciņām. No cilvēku medikamentiem dzīvniekiem var dot antihistamīnus pret alerģisku reakciju, “No-Spa” pie vēdera sāpēm, dažus pretcaurejas medikamentus – silīcija gelu, aktivēto ogli, “Sorbex”, “Smecta”. Tomēr pirms jebkādu medikamentu lietošanas ieteicams sazināties ar klīniku par to, vai medikaments nav toksisks, un kādu devu lietot. 

Veterinārie izdevumi – vairākos simtos eiro 

Preventīvas rūpes par mājdzīvnieku ir jo īpaši svarīgas, lai ne vien maksimāli pasargātu savu mīluli no iespējamiem veselības sarežģījumiem, bet arī justos droši un pasargāti, ja kas tiešām atgadījies. Šī gada pirmajos sešos mēnešos “Balta” saņemti 400 atlīdzību pieteikumi par dzīvnieku veselības problēmām un izmaksāto atlīdzību apjoms sasniedzis vairāk nekā 40 000 eiro.

Atlīdzību pieteikumiem mēdz būt visdažādākie iemesli – no sagrieztām ķepām līdz pat dzemdību komplikācijām, bet visbiežāk neparedzētus veterinārmedicīniskos izdevumus sagādā saindēšanās, plaušu slimības, acu un ausu iekaisumi, dažādas traumas, mežģījumi, kukaiņu kodumi un apēsti svešķermeņi.

“Līdz šim lielāko atlīdzību  “Balta” izmaksājusi 1500 eiro apmērā par bojāgājušu vācu aitu suni, taču naudā nav iespējams atmaksāt sirdssāpes par mīluļa zaudējumu. Atlīdzības par veterinārajiem izdevumiem var sasniegt vairākus simtus eiro, taču, caurskatot pieteikumus, redzam, ka ir bijuši gadījumi, kad ārstēšanas izmaksas pārsniegušas pat 1000 eiro. Tā gadījies kāda mīluļa īpašniekam, kura dzīvnieku nācās operēt plīsušu krustenisko saišu dēļ. Redzot pieaugošās ārstēšanas summas, pēdējā laikā apdrošinātāji palielina limitu veterinārajiem izdevumiem, kas klientam nodrošina “mīkstāku” drošības spilvenu, piedzīvojot neparedzēti lielus tēriņus par dzīvnieka veselību,” stāsta “Balta” Privātā īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes vadītājs Armands Lagons.   

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024