Menu
 

"Latvijas arhitektūras gada balvas 2023" finālam izvirzīti 12 nominanti, tostarp divi Mārupē

  • Autors:  LETA
Mārupes Mūzikas un mākslas skola. Foto - Latvijas Arhitektu savienība Mārupes Mūzikas un mākslas skola. Foto - Latvijas Arhitektu savienība

"Latvijas arhitektūras gada balvas 2023" ("LAGB 2023") finālam izvirzīti 12 nominanti, kurus izvērtēs starptautiskā žūrija, aģentūru LETA informēja Latvijas Arhitektu savienības pārstāvji. Galveno balvu ieguvēji tiks nosaukti "LAGB 2023" svinīgajā apbalvošanas ceremonijā 6.oktobrī.

Pēc žūrijas vērtējuma, nominantu sarakstā iekļuvuši Dailes teātra priekšlaukums (autori: SIA "Made arhitekti" - Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Māra Starka, Mārtiņš Vaskis, Krists Lūkins, Liena Šiliņa un Jēkabs Slava sadarbībā ar Evelīnu Ozolu), Dr.Mauriņa klīnika (autori: SIA "Didrihsons arhitekti" - Gatis Didrihsons un Ineta Solzemniece-Saleniece), Gustava biznesa centra pirmā kārta (autori: SIA "Vilnis Mičulis" - Fricis Vilnis, Kārlis Mičulis un Dāvis Markus).

Tāpat starp fināla nominantiem iekļuvusi klēts ēkas pārbūve par tūrisma mītni (autori: SIA "Arhitektu birojs MG arhitekti" - Guntis Grabovskis un Agnese Kalniņa), koka biroju ēka Lizumā (autori: "Made arhitekti" - Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Māra Starka, Krists Lūkins, Jēkabs Slava un Patrīcija Lidere), mācību centrs ar solāro jumtu Mārupē (autori: SIA "GoodPattern" - Guntis Ziņģis un Kristīna Reinberga), Mārupes Mūzikas un mākslas skolas pārbūve (autori: SIA "AR.4" - Andris Vītols, Ieva Spriņģe, Dāvis Dauvarts un Rita Četverņa sadarbībā ar Ievu Rītu).

Finālam nominēta arī Ogres Valsts ģimnāzija (autori: SIA "Nams"), Rīgas Cirka vēsturiskās arēnas pārbūve (autori: "NRJA (No Rules Just Architecture)"), starptautisks pilsētplānošanas pasākums "MadCity Riga 2022 "Krīze pilsētā"" (autori: SIA "Grupa93"), Valmieras "Kurtuve" (autori: SIA "Sudraba arhitektūra" - Ilze Liepiņa, Reinis Liepiņš, Dāvis Jansons un Renāte Karjavčenko) un zāļu pagatavošanas nodaļa (autori: SIA "Muud" - Dins Vecāns, Jurijs Kostirko un Raitis Štobe).


Mācību centrs ar solāro jumtu Mārupē.

Atlases žūrijas pārstāvji lēmumus pieņēma, vērtējot iesniegto darbu atbilstību nolikumā minētajiem vērtēšanas kritērijiem, un pēc iesniegtajiem darbiem noteica šī gada darbu vienojošo tēmu. Četras nedēļas tika pavadītas, apskatot un izvērtējot pieteiktos darbus gan klātienē, gan attālināti.

Par pieteikto darbu klāstu žūrijas komisijas pārstāve un arhitektūras biroja "OAD" ("Open Architecture Design") dibinātāja un vadošā arhitekte Zane Tetere-Šulce stāsta, ka konkursa pieteikumos ir gandarījums redzēt objektus, kas "izceļ patiesumu un ir veidoti ar vienotu izpratni par augstvērtīgas vides principiem".

Žūrijas komisijas pārstāve, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle un arhitektu biroja "Virtu" īpašniece Anda Kursiša piebilst, ka šogad "LAGB 2023" pieteikto darbu skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, bija krasi sarucis. Šī situācija izcēlusi jautājumus par arhitektūru, tās ietekmi un žūrijas darbu un balvai nominēto objektu izlasi. "Daudzos pieteiktajos darbos trūka svaigums un vienlīdzība projektu izpildē - bija redzams un vērtējams neprofesionālisms un arhitektu līdzdalības trūkums projektos. Lai nākotnē būtu redzams kvalitatīvāks un lielāks pieteikumu skaits konkursā, ir jāmaina iepirkumu sistēma publiskajā sektorā, kas spētu uzlabot gan valsts ekonomisko situāciju, nodrošinot pievilcīgu vidi iedzīvotājiem, attīstītājiem un tūrismam, gan veidotos savstarpējā cieņa un atbildība savā darbā, veicinot labas prakses principus," uzsver Kursiša.

Papildus darbu izvērtēšanai atlases žūrijas pārstāvji strādāja pie šī gada darbu vienojošās tēmas. "LAGB 2023" žūrijas priekšsēdētājs un arhitektūras un dizaina studijas "Sampling" vadošais partneris Mantens Devrīnts norāda, ka diskusijas par šī gada iesniegto darbu vienojošo tēmu bija vienotas, uzsverot to, ka visi žūrijas pārstāvji vēlas redzēt taisnīgu un iekļaujošu arhitektūras vidi sev apkārt, kas izceļ vērtības un godīgumu gan pret sevi, gan sabiedrību. Par šī gada pieteikto darbu vienojošo tēmu tiek izvirzīts jautājums "Ambiciozitāte arhitektūrā: godīga un iespējama?".

Pirmajā kārtā darbus vērtēja atlases žūrija "Latvijas arhitektūras gada balvai 2023" pieteiktos darbus vērtēja atlases žūrija šādā sastāvā: žūrijas priekšsēdētājs, Beļģijas arhitekts un arhitektūras un dizaina biroja "Sampling" vadošais partneris Mantens Devrīnts, arhitektūras biroja "OAD" ("Open Architecture Design") dibinātāja un vadošā arhitekte Zane Tetere-Šulce, būvniecības uzņēmuma "Rem Pro" vadošā arhitekte Ilze Ratniece, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle un arhitektu biroja "Virtu" īpašniece Anda Kursiša, būvinženieris, inženierzinātņu doktors, praktizējošs būvkonstruktors un būvkonstrukciju projektēšanas biroja "IG Kurbads" vadītājs Normunds Tirāns, Eiropā sertificēts arborists, dārznieks, koku eksperts un uzņēmuma "Labie koki" dibinātājs un vadītājs Edgars Neilands, mākslas kurators un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja direktors Kaspars Vanags.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir nozīmīgākais apbalvojums un lielākais gada pasākums Latvijas arhitektūrā ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību.

"LAGB 2023" ietvaros nedēļas garumā, no 2023.gada 2.oktobra līdz 6.oktobrim, norisināsies Arhitektūras nedēļa, kas ir arhitektūrai veltīta pasākumu programma, kurā ietilpst lekcijas, diskusijas un ekskursijas, ar mērķi izcelt pēdējā gada sasniegumus arhitektūrā un rosināt diskusiju par nozarē notiekošo. 

Arhitektūras nedēļas pasākumu sēriju noslēdz svinīgā apbalvošanas ceremonija, kas šogad norisināsies 6.oktobrī "VEF kvartāla" mākslas un kultūras telpā "Vasarnīca". Ceremoniju būs iespējams apmeklēt gan klātienē, gan arī vērot tiešsaistē. Savukārt "Baltajās naktīs" 9.septembrī tiks atklāta "LAGB 2023" nominantu izstāde, kas līdz 16.oktobrim būs apskatāma pilsētvidē - iepretim Latvijas Arhitektu savienības namam, Torņa ielā 11.

Vairāk informācijas par Arhitektūras nedēļu un pārējām plānotajām aktivitātēm tiks izziņots drīzumā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Kultūras ministriju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.