Menu
 

"CleanR" akcijās, tostarp Pierīgā, iedzīvotāji nodevuši 64 tonnas elektrotehnikas un tekstila

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdz šim "CleanR" organizētajās akcijās astoņās Rīgas apkaimēs un sešos Latvijas novados un pilsētās iedzīvotāji nodevuši 64 tonnas elektrotehnikas un tekstila, turklāt vides pakalpojumu uzņēmums turpinās bezmaksas izbraukumus gan Rīgā, gan citviet Latvijā, informē uzņēmuma Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

"Ekodienās", kuras "CleanR" rīko sadarbībā ar pašvaldībām, sešos Latvijas novados un pilsētās no iedzīvotājiem pieņemtas 54,5 tonnas elektrotehnikas, savukārt "Tīrmājas" akcijā astoņās Rīgas apkaimēs tika nodotas vairāk nekā 5,6 tonnas elektrotehnikas un vairāk nekā 3,8 tonnas tekstila.

"Eiropas kopīgais mērķis ir apglabāt poligonos ne vairāk kā 10% no valstī radītājiem atkritumiem, un, lai to sasniegtu, mēs nākam tuvāk iedzīvotājiem, piedāvājot savas mājas pagalmā ērti, ātri un bez maksas nodot nevajadzīgo elektrotehniku un tekstilu. Ceram, ka mūsu akcijas krietni atvieglos šķirošanu, samazinās iedzīvotāju rēķinu par atkritumu apsaimniekošanu, atbrīvos vietu mājās, kā arī mazinās tendenci atstāt elektrotehniku pie atkritumu tvertnēm," saka Rumpane.

"CleanR" un "Zaļā josta" organizē Tīrmājas dienu visos Rīgas mikrorajonos, kas ir atkritumu apsaimniekotāja darbības zonā. Tuvākā Tīrmājas diena paredzēta šosvētdien, 20.augustā, Ķīpsalas mikrorajonā, kur mobilais atkritumu punkts no plkst.10.00 līdz 16.00 uzkavēsies sešās dažādās adresēs. Savukārt nākamo svētdien, 27.augustā, tā notiks Āgenskalna priedēs.

Savukārt reģionos tiek organizētas "Ekodienas", aicinot iedzīvotājus bez maksas nodot lielo un mazo elektrotehniku. Līdz šim "Ekodienas" tika rīkotas Carnikavā, Ķekavā, Inčukalnā, Jūrmalā, Ikšķilē un Dagdā, vēsta "CleanR".

Sadzīves atkritumos drīkst izmest tikai to, ko nevar pārstrādāt. Piemēram, netīru, taukainu iepakojumu, slapju, netīru papīru un kartonu, saplīsušu stiklu un spoguļus, bērnu autiņbiksītes, kaķu tualešu pakaišus u.tml.

Savukārt, ja priekšmetu var pieslēgt pie elektrības, tajā ir mikročips vai mikroshēma, tad to sadzīves atkritumos nedrīkst mest. Šīs ierīces ir izgatavotas no visdažādākajiem materiāliem - dārgmetāliem zelta un platīna, toksiskiem smagajiem metāliem, tai skaitā kadmija, svina, dzīvsudraba, vara un citiem, dažādas plastmasas, stikla un vielām, kas novērš aizdegšanos. Ja bīstamie metāli nonāk vidē, tie var piesārņot gruntsūdeņus un apdraudēt veselību. Tikmēr pārstrādes punktos nodotās ierīces izjauc un sašķiro atbilstoši komponentēm, turpmākajos procesos tās tiek pārstrādātas, lai pēc tam atkal izmantotu ražošanā, atgādina uzņēmumā.

"CleanR" ir uzstādījis 110 tekstila šķirošanas konteinerus astoņos Latvijas novados un trīs valstspilsētās, tai skaitā Rīgā, bet līdz šā gada beigām kopumā tiks uzstādīti 200 šādu konteineru. Tekstila konteineros slēgtos maisos jāievieto tīrs un sauss apģērbs un apavi, kas vēl ir valkājami, un mājas tekstils, ko vēl var lietot. Konteineru saturs tiek šķirots - labākās kvalitātes lietas tiek nododas labdarības organizācijām, daļa tiek eksportēta, bet pavisam nolietotās lietas nonāk poligonā, kur tās atbildīgi tiek nodotas apglabāšanai. Tāpēc notraipītie T krekli, caurās zeķes, novalkātie džemperi un nolietotais mājas tekstils jāizmet sadzīves atkritumos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.