Menu
 

Domnīcu ciklā "S!nerģija" Siguldā diskutē par arhitektūras brīvību un ierobežojumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.sigulda.lv Foto - www.sigulda.lv

15.augustā Jāņa tirgū Siguldā norisinājās domnīca “S!nerģija”. Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa aicināja Siguldas novada iedzīvotājus un arhitektus uz tikšanos, lai diskutētu par arhitektūras tendencēm un iespējām. Uz diskusiju bija pieaicināta arhitektūras eksperte – Rīgas pilsētas arhitekta dienesta speciāliste Arnita Verza, informē Siguldas novada pašvaldībā.

Diskusijas sākumā arhitekte iepazīstināja klātesošos ar Rīgas publiskās ārtelpas vadlīnijām, kas izstrādātas ar mērķi uzlabot pilsētas publiskās ārtelpas kvalitāti, nodrošinot kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu un aizsardzību, teritorijas ilgtspējīgu attīstību un tās izmantošanas funkcionalitāti

Kā norādīja A.Verza, nosacījumi ārtelpas elementiem un krāsām dažādās Rīgas apkaimēs ir atšķirīgi atkarībā no apkaimju tradīcijām, novietojuma un citiem faktoriem. Kā piemēru arhitekte minēja vēsturisko centru, kurā apbūves nosacījumi ir daudz stingrāki nekā tajās apkaimēs, kurās nav izveidojusies izteikta identitāte. Līdz ar to apbūves teritorijas jāzonē, iezīmējot apkaimes ar vienādām vai līdzīgām apbūves tradīcijām un kultūrvēsturisko mantojumu. Tas turpmāk ļaus noteikt tādas prasības apbūvei, kas ir specifiskas un identitāti saglabājošas. Diskusijas laikā daudz tika runāts par ēku fasāžu tonalitāti, par fona un akcenta krāsu un apjomu proporcijām, kā arī par iespēju noteikt būvniecības vadlīniju kopumu, kas palīdzētu veidot estētisku pilsētvides koptēlu, norāda pašvaldībā.

Klātesošie arhitekti turpmākajās diskusijās uzsvēra gan to, ka vadlīnijām, kas noteiktas arhitektūrai, vienlaicīgi jābūt tādām, kas gan neierobežo radošo brīvību, gan neizjauc vietas harmoniju. Vietas identitāti un kultūrvēsturiskos aspektus ignorējot, var vidi izmainīt tā, ka tiek pazemināta apkārtējo īpašumu tirgus vērtība, kas nav pieļaujams. Līdz ar to daži galvenie principi, kas jāņem vērā, lai uzturētu un veidotu Siguldas identitāti, ir gan pēctecības princips kaut vai tikai detaļās, gan iespēja izmantot mūsdienīgu materialitāti un formas. Tāpat diskusijas laikā vairākkārtīgi tika norādīts, ka vadlīnijām, kas nosaka prasības apbūvei jābūt pietiekoši stingrām, lai nepieļautu tās kļūdas, kas novērojamas dažos citos novados.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Līga Sausiņa aicināja diskusijas dalībniekus arī turpmāk aktīvi iesaistīties teritorijas plānojuma apbūves noteikumu izstrādes procesā, vēsta pašvaldībā.

Domnīca “S!nerģija” norisinās kopš šā gada janvāra un sniedz iespēju novadniekiem satikties ar pašvaldības vadību un speciālistiem, kā arī citiem piesaistītiem ekspertiem, lai diskutētu un saņemtu atbildes uz jautājumiem dažādās jomās. Tikšanās notiek vismaz reizi mēnesī dažādās novada vietās – gan pagastu teritorijās, gan pilsētvidē, gan vietās, kur ir nepieciešami uzlabojumi un kuras ir pa redzēts attīstīt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.