Menu
 

Pētījums: gandrīz puse autovadītāju neatjauno zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

42% autovadītāju atzīst, ka neatjauno savas zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem – 14% neuzskata, ka viņiem nepieciešams atjaunot zināšanas, bet 28% neatjauno, lai gan apzinās, ka tas būtu nepieciešams, liecina “”Carlsberg 0.0” atbildīgas braukšanas indeksa” dati. 39% atjauno savas zināšanas, sekojot līdzi CSDD jaunumiem par izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos, bet 24% izmanto dažādus tiešsaistes testus un citus bezmaksas risinājumus.

Pēc pētījuma autoru informācijas, salīdzinot ar pētījuma rezultātiem pērn, iespējams secināt, ka to autovadītāju skaits, kuri neatjauno zināšanas, ir pieaudzis – pērn šādu atbildi sniedza 34% autovadītāju. Par 4% samazinājies to autovadītāju skaits, kuri seko līdzi CSDD jaunumiem par izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos, bet par 2% pieaudzis šoferu skaits, kuri izmanto dažādus tiešsaistes testus un citus bezmaksas risinājumus. Nedaudz samazinājies to autovadītāju skaits, kuri apmeklē braukšanas nodarbības, piemēram, Drošas braukšanas skolā – pērn šādu atbildi sniedza 3% respondentu, šogad – 2%.

Autovadītāji vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem (20%) un no 30 līdz 39 gadiem (21%) visbiežāk norāda, ka viņiem nav nepieciešams atjaunot zināšanas, bet autovadītāji vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem (39%) visbiežāk atzīst, ka neatjauno savas zināšanas, lai gan apzinās, ka tas būtu nepieciešams. Dažādus tiešsaistes testus un citus bezmaksas risinājumus biežāk izmanto autovadītāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem (30%), bet CSDD jaunumiem par izmaiņām ceļu satiksmes noteikumos biežāk seko līdzi šoferi vecumā no 60 līdz 74 gadiem (54%).

Raugoties uz to, ka Latvijā aizvien ir augsts ceļu satiksmes negadījumu skaits, tostarp ar cietušajiem un bojā gājušajiem, bet vienlaikus liels skaits autovadītāju uzskata, ka nav nepieciešams atsvaidzināt braukšanas prasmes un noteikumu zināšanas, var secināt, ka daļai šoferu ir vieglprātīga attieksme, norāda pētījuma autori.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.