Menu
 

Aptauja: skolēni, kuri apmeklēs tikai skolu – mazākumā Apriņķis.lv

  • Autors:  Poļina Popeiko, pediatre Veselības centra apvienībā; Ieva Virza, “Mēness aptiekas” farmaceite
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Jaunajā mācību gadā skolēni ārpus mācībām galvenokārt apmeklēs vienu vai vairākus pulciņus, treniņus, daļai jāpalīdz arī mājas un saimniecības darbos, secināts “Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktajā aptaujā. 4% respondentu atzinuši, ka skolēni apmeklē tikai mācības skolā.

12% no pieaugušajiem, kuriem ir skolas vecuma bērni, atbildējuši, ka viņu skolēni ārpus mācībām apmeklēs vismaz vienu pulciņu, treniņu. Visvairāk tādu respondentu ir vecuma grupā no 40-49.

7% aptaujā atklājuši, ka skolēni apmeklēs divus vai vairākus pulciņus, treniņus un visvairāk tādu dzīvo Pierīgā un Vidzemē.

3% norādījuši, ka skolēni bez mācībām skolā un dažādajām nodarbībām nedēļu nogalēs piedalīsies arī koncertos, sacensībās u.tml. Savukārt 7% minējuši, ka skolēni palīdzēs mājas, saimniecības darbos – arī starp šīs atbildes sniedzējiem visvairāk dzīvo Pierīgā.

Dienas ritmu, gatavojoties skolai, būtu vēlams atjaunot jau augusta beigās. Vēlams, lai bērns ietu gulēt laikā no pulksten 21.00 līdz 22.00, bet no rīta mostos ap pulksten septiņiem astoņiem. Pārspīlēt ar pulciņiem un papildnodarbībām noteikti nevajadzētu.  Skolēni nereti slimo ar dažādas smaguma pakāpes neirozēm, un bieži tās ir hroniskas pārpūles sekas. Viņi skolā ir astoņas un vairāk stundu, tā ir liela slodze, bet pēc skolas vēl ir jāpilda mājasdarbi, tāpēc pulciņu un sporta nodarbību skaitam, ko apmeklē bērns, jābūt bez pārspīlējumiem.

Neirozes cēlonis var slēpties arī bērna psiholoģiskajā stāvoklī – ne katrs mazais cilvēks var pārspēt biklumu, nedrošību, trauksmi. Bērniem ir tendence pārdzīvot un hipertrofēti uztvert savas neveiksmes. Tāpēc vecākiem jābūt modriem. Piemēram, ja bērns vakarā nespēj aizmigt, sāk grauzt nagus vai zīmuļus, ir mierīgi jāsarunājas un jāmeklē tam iemeslu. Mierīga mājas vide, pārdomāts dienas režīms, veselīgs uzturs palīdzēs tikt galā ar dažādām problēmām.

Ja bērns uz skolu vai pulciņiem dosies viens pats – ir vērts iepriekš šo maršrutu iziet kopā, pārliecinoties, vai atceras ceļu. Svarīgi arī vienoties, cik bieži bērns informēs vecākus par savu atrašanās vietu. Ja netiekat galā paši, noteikti sazinieties ar speciālistu.

Mūsdienās liela daļa vecāku aktīvi rūpējas, lai bērni vispusīgi attīstītos, iespējams, jau skolas laikā iegūtu pamatus arī savai tālākajai profesionālajai karjerai, kas varētu būt saistīta, piemēram, ar mūziku vai sportu. Tomēr vienlaikus jāraugās, lai bērniem, pusaudžiem,  jauniešiem nebūtu pārslodze, lai viņi regulāri atpūstos, labi izgulētos.

Svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs, īpaši, ja papildu nodarbes saistītas ar ievērojamu garīgu, fizisku noslodzi. Nepieciešamības gadījumā ieteiktu lietot D vitamīnu. Ja ir fiziska vai garīga pārpūle, noder magniju saturošs medikaments vai uztura bagātinātājs. Kognitīvo funkciju nodrošināšanai –omega 3 un omega 6 taukskābes.

Noteikti jāpievērš uzmanību arī miega kvalitātei. Svarīgi ievērot miega higiēnu – iet gulēt vienmēr vienā laikā, neizmantot viedierīces vismaz stundu pirms miega, sakārtot gulēšanas vidi, lai tā ir miegu veicinoša, ērta, tumša, lai telpas ir izvēdinātas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.