Menu
 

Saulkrastos priecēs Senās uguns nakts un folkloras festivāls "Pa Saulei"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ar kultūras programmu visas dienas garumā un iespaidīga izmēra Saules veidola skulptūru iedegšanu jūras krastā Saulkrastos tiks svinēta Senās uguns nakts un XIII folkloras festivāls “Pa Saulei”, informē Saulkrastu novada pašvaldībā.

26.augustā desmit folkloras kopas tiksies XIII folkloras festivālā “Pa Saulei”. Saulkrastu novadā notiks sadziedāšanās, danči, rotaļas un meistarklases, noslēdzot vakaru ar folkloras kopu lielkoncertu, iespaidīgu saules formas skulptūras un Senās uguns ugunskura iedegšanu jūras krastā un ekoloģiskās grupas “Ducele” koncertu.

Jau ierasts, festivāls tiek atklāts cildinot senās latviešu tautas prasmes un aicinot līdzdarboties meistarklasēs un radošajās darbnīcās. Šogad no plkst.11.00 līdz 13.00 pie kultūras nama “Zvejniekciems” notiks tradicionālo piejūras ēdinu pagatavošanas meistarklase, atklājot siļķes pagatavošanas īpatnības. Paralēli notiks Saulkrastu audēju kopas “Kodaļa” radošā darbnīca, aicinot ielūkoties austuvē, iepazīstot steļļu burvību un audekla tapšanas dažādību. Darbnīcā būs iespēja iemācīties veidot zāļu paklāju mazajās stellēs, līdzi ņemot zāļu stiebrus un lapas. Jau no plkst.16.00 ap 100 folkloristu Saulkrastu novada dažādās vietās izdziedās dziesmas, izceļot piejūras piekrastes dabas un kultūras vērtības, vēsta pašvaldībā.

“Folklora ir mūsu tautas pamatkultūra, un šis festivāls tika veidots, lai atgādinātu par savas identitātes mantojumu caur senajām dziesmām, stāstiem, rotaļām un dejām, uzsverot saikni starp dabu un cilvēku. Tā ir iespēja satikties ar novadu tradīcijām, kuru nesēji ir dažādu paaudžu pārstāvji no visas Latvijas. Tā ir iespēja svinēt dodot zināšanas, pieredzi, prieku par kopābūšanu pat ar visām Baltijas jūras krastu tautām,” saka folkloras festivāla “Pa Saulei” idejas veidotāja un Saulkrastu folkloras kopas “Dvīga” vadītāja Antra Deniškāne.

Tradicionāli augusta pēdējā sestdienā folkloras festivāla “Pa Saulei” norise tiek apvienota ar Senās uguns nakts tradīciju – ugunskuru iedegšanu Baltijas jūras krastā augusta beigās, apliecinot piejūras tautas vienotību un atgādinātu par mūsu vēsturi un kultūras mantojumu, norāda pašvaldības pārstāvji.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.