Menu
 

Aptauja: 56 % vēlētos ieguldīt un dzīvot privātmājā, 27 % – dzīvoklī Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ņemot vērā pēdējā laika cenu svārstības nekustamā īpašuma tirgū, vairāk nekā puse jeb 56 % iedzīvotāju šā brīža tirgus situācijā izvēlētos celt, iegādāties vai renovēt privātmāju, kamēr 27 % pirktu vai renovētu dzīvokli, secināts fasādes risinājumu uzņēmuma “Cedral” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Pie pašreizējām tirgus cenām iegādāties jaunu privātmāju vēlētos 18 %, savukārt būvēt māju – 16 % aptaujāto. Visbiežāk par šīm opcijām domā iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

Sev piederošu privātmāju izvēlētos renovēt 14 %, vairums no kuriem ir iedzīvotāji vecumā pēc 40, kā arī Pierīgā, Latgalē un Vidzemē dzīvojošie. Vēl 8 % vēlētos iegādāties vecāku māju un renovēt to pašu spēkiem – šī izvēle izteikti saista Rīgas un Zemgales iedzīvotājus.

Dzīvokli jaunajā projektā šobrīd vēlētos pirkt 20 % aptaujāto, visbiežāk šo izvēli atzīmējuši jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadu vecumam, kā arī Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji.

Salīdzinoši mazākā sabiedrības grupa, proti, 7 % aptaujāto vēlētos pirkt un renovēt dzīvokli sērijveida namā. Visbiežāk par šādu izvēli domā Rīgā, Zemgalē un Latgalē dzīvojošie, kā arī tie, kuru ienākumu līmenis ir robežās starp 751 – 1251 eiro mēnesī.

“Šobrīd būvniecības cenas augušas tiktāl, ka kvadrātmetra vērtība ne tikai Rīgas centrā, bet arī mikrorajonu dzīvokļos mēdz būt lielāka nekā privātmāju jaunbūvēs ārpus Rīgas. Privātmājas celtniecībā var rēķināties ar aptuvenām izmaksām, sākot no 1600 eiro par kvadrātmetru, kamēr jaunie projekti Rīgas vēsturiskajā centrā cenu ziņā mēdz būt pat divas reizes dārgāki. Tikmēr dzīvokļi sērijveida namos ir lētāki, bet prasa ieguldījumus, un to ēku ekspluatācijas termiņš dodas uz otru pusi. Šī tirgus situācija var novest pie tā, ka iedzīvotāji arvien aktīvāk meklēs iespējas renovēt vecākas privātmājas vai būvēt kompakta izmēra jaunbūves Pierīgā,” prognozē “Cedral” tirdzniecības vadītājs Elviss Siliņš.

15 % no respondentiem šajā jautājumā nebija viedokļa vai to bija sarežģīti noformulēt. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.