Logo
Drukāt šo lapu

Ķekavas novadā 17 kapsētām būs atvērtas kapsētas statuss

Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ķekavas novadā 17 kapsētām būs atvērtas kapsētas statuss, to paredz pašvaldības izstrādātie Ķekavas novada kapsētu apsaimniekošanas noteikumi, kas nodoti sabiedriskai apspriešanai.

Atvērtas kapsētas statusu paredzēts piešķirt Katlakalna, Ķekavas Jaunajai, Bramberģes, Čandaru, Plakanciema, Mellupu, Ratnieku, Baldones pilsētas, Klapu, Bernestu, Vilšķērstu, Lipšu, Trimdu, Dekmeru, Andžu, Kažoku un Kannenieku kapsētai.

Saskaņā ar noteikumu projektu, kapsētās būs aizliegts atrasties dzīvniekiem bez pavadas, stādīt kokus apbedīšanai ierādītajās vietās, veikt dzīvnieku apbedījumus, ņemt zemi un smiltis brīvās kapsētas teritorijās, postīt kapsētas aprīkojumu, patvaļīgi aizņemt kapavietu vai mainīt kapsētas pārvaldnieka ierādītās kapavietas robežas, iebraukt ar automašīnu un citu mehānisko transporta līdzekli, izņemot katafalku un traucēt bēru ceremonijas norisi.

Kapsētā transportēt mirušu personu būs atļauts tikai specializētajā transporta līdzeklī - katafalkā.

Apbedīšana varēs notikt otrdienās, trešdienās, ceturtdienās, piektdienās, sestdienās no plkst.9 līdz 15.

Mirušo personu apbedīs zārkā, kremācijas gadījumā - urnā.

Kapa bedres garumam jāatbilst zārka izmēriem, ar dziļumu 1,4 - 1,5 metri līdz zārka vākam. Standarta kapa bedres garums noteikts divi metri, bet platums 0,8 - 1 metrs. 

Urnu varēs apbedīt jaunā vai esošā kapavietā ne mazāk kā metra dziļumā. 

Virsapbedījumu ģimenes kapa vietā varēs izdarīt 20 gadus pēc pēdējā apbedījuma. 

Saistošie noteikumi arī paredz kapavietas uzturētāja pienākumus, piemēram, sakopt kapavietu trīs mēnešu laikā pēc apbedījuma.

Saistošo noteikumu projekta sabiedriskā apspriešana paredzēta līdz 6.septembrim.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024