Menu
 

Igaunijas valdība plāno jau Eiroparlamenta vēlēšanās dot iespēju balsot no viedierīcēm

  • Autors:  LETA/ERR

Lai gan balsošanā no viedierīcēm būs jāpaļaujas uz "Google" un "Apple" lietotņu veikaliem, kas tiek pārvaldīti no ārvalstīm, Igaunijas valdība uzskata, ka riskus var pietiekami mazināt, lai nākamgad jau Eiroparlamenta vēlēšanās būtu iespējama mobilā balsošana.

Ekonomikas un digitālo lietu ministrs Tits Rīsalo sacīja,  ka vēlēšanām jābūt iespējamām tur, kur cilvēki dzīvo savu digitālo dzīvi.

"Pašlaik tas galvenokārt notiek, izmantojot viedierīces, nevis datorus. Tādā gadījumā, protams, ir lietderīgi nodrošināt, lai vēlēšanas būtu pieejamas arī tur," skaidroja Rīsalo.

Ceturtdien valdība apstiprināja plānu, lai mobilo balsošanu padarītu iespējamu jau nākamgad, līdz ar to no viedierīcēm varētu balsot jau jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

"Valsts informācijas sistēmas departaments un uzņēmums "Cybernetica"  izveidojuši m-vēlēšanu sistēmas ieviešanas prototipu. Šis prototips ir testēts balsošanai, balsu nosūtīšanai un saņemšanai, un tas darbojas gan "Android", gan "Apple" viedtālruņos. Tādējādi mums ir tehniskā bāze prototipa veidā," teica ministrs.

Pēc viņa sacītā, valdība arī vienojusies, ka ar m-vēlēšanām saistītie likuma grozījumi tiks apvienoti ar likumprojektu, kas precizē e-vēlēšanu kārtību un kas jau kādu laiku cirkulē starp ministrijām.

Valsts vēlēšanu biroja vadītājs Arne Koitmē norādīja, ka jānovērš vairāki riski, kas gadiem ilgi kavējuši balsošanu, izmantojot viedierīces.

Visvairāk apspriests jautājums par balsošanas lietotnes kontroli. Koitmē paskaidroja, ka tradicionālās elektroniskās balsošanas gadījumā valsts izvieto balsošanas lietojumorogrammu tās pārvaldītajā tīmekļa vietnē.

"Mobilās balsošanas gadījumā tas notiek, izmantojot "Apple" vai "Google" lietotņu veikalu. Risks slēpjas vēlētāja spējā pārbaudīt, vai viņa lejupielādētā balsošanas lietotne ir tieši tā pati, ko augšupielādējis vēlēšanu organizators," skaidroja Koitmē.

Pēc Rīsalo domām, nav iemesla apšaubīt "Apple" vai "Google" uzticamību. "Visdažādākie ar uzticamību saistītie pakalpojumi tiek sniegti, izmantojot šos pašus lietotņu veikalus. Katrai nopietnai bankai ir lietotne, caur kuru var pārskaitīt desmitiem vai simtiem tūkstošu eiro. Līdz ar to šī sistēma ir uzticama," apgalvoja ministrs.

Nesen Igaunijas amatpersonas Londonā tikās ar "Apple" pārstāvjiem, un viņi apsolījuši sadarboties ar Igauniju visos iespējamos veidos.

"Viņi ierosināja veidu, kā pārbaudīt, vai lietotņu veikalā augšupielādētais kods nav modificēts vairāk nekā to prasa "Apple" standarta modifikācijas katrai lietotnei. Tas nozīmē, ka ir iespējams pierādīt, ka kods nav mainīts," sacīja Koitmē, uzsverot, cik svarīga ir cieša sadarbība ar uzņēmumiem, lai ātri atklātu viltus lietotnes un operatīvi augšupielādētu valsts lietotņu atjauninājumus.

Koitmē paskaidroja, ka pirms lietotnes vai atjauninājumu publicēšanas to pārbauda veikals, kas var aizņemt vairākas dienas un dažkārt pat pāris nedēļas. "Šādā gadījumā vēlēšanu organizators nevar rīkoties tik ātri, cik nepieciešams. Galvenais risinājums ir cieša sadarbība starp veikalu un vēlēšanu lietotnes izdevēju," sacīja Valsts vēlēšanu biroja vadītājs.

Valdība arī nonākusi pie viedokļa, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanās identifikācijai varētu izmantot "Smart-ID". Pašlaik e-balsošanai ir nepieciešama vai nu ID karte, vai mobilās identifikācijas lietotne "Mobiil-ID".

Pēc Rīsalo teiktā, tā nav tehniska problēma, un privātā sektora sniegtais pakalpojums nav mazāk drošs par valsts sniegto.

"Ir saprātīgi tam piešķirt šādu juridisku spēku. Mēs noteikti varam risināt šo jautājumu elektronisko vēlēšanu kontekstā. Bet patiesībā būtu prātīgāk apsvērt iespēju piešķirt "Smart-ID" plašāku juridisko svaru visos procesos," sacīja ministrs.

Igaunijā jau kopš 2005.gada Eiroparlamenta, parlamenta un pašvaldību vēlēšanās var nobalsot elektroniski. E-balsošana notiek no datora.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.