Menu
 

No 5.septembra Latvijā norisināsies valsts aizsardzības mācības "Namejs 2023"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, infografika - NBS Foto, infografika - NBS

No 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā notiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023”. Lai pilnveidotu un stiprinātu spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā,  mācībās “Namejs 2023” plānota sadarbība ar Aizsardzības ministriju un tās padotības iestādēm, Iekšlietu ministriju un tās padotības iestādēm, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, kā arī vairākām pašvaldībām un komersantiem, informēja NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta Komunikācijas pārvaldē. Mācībās kopā piedalīsies aptuveni 8500 dalībnieku.

Mācībās “Namejs 2023” piedalīsies karavīri un zemessargi no visām NBS vienībām, kā arī valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīri un rezerves karavīri. Kopā ar Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem mācībās piedalīsies gan valsts un pašvaldību iestādes, gan arī pārstāvji no privātā sektora uzņēmumiem un organizācijām, sniedzot valsts aizsardzības vajadzībām nepieciešamo atbalstu, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Tāpat mācībās būs iesaistīti sabiedroto karavīri no ASV, Dānijas, Igaunijas un Lietuvas. Mācībās piedalīsies Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā esošā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa (NATO Enhanced Forward Presence Battle Group Latvia), NATO spēku integrācijas vienība Latvijā (Nato Force Integration Unit Latvia), Kanādas bruņoto spēku pavēlniecība Latvijā (Task Force Latvia). Mācību norisi atbalstīs Apvienotie reaģēšanas spēki (Joint Expeditionary Force). Šogad pirmo reizi mācības tiek organizētas sadarbībā ar NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” (Multinational Division North) štābu. Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” ietvaros norisināsies ikgadējās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes organizētās mācības “Sudraba bulta”.

Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas mērķis ir sekmēt valstiski svarīgu funkciju darbību plānošanas, koordinēšanas un partnerības sistēmas izveidošanu starp valsts institūcijām, kā arī privāto sektoru, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem. Praktiskais visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas uzdevums ir katrai valsts institūcijai noteikt konkrētus uzdevumus un lomu valsts aizsardzībā.

Mācības “Namejs ” ir iepriekš plānotas un visā Latvijā norisinās kopš 2014. gada. Militāro mācību regulārai norisei ir būtiska loma, lai uzturētu un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas, kurām vienmēr jābūt nemainīgi augstā līmenī, lai tie vienmēr būtu gatavi laikus reaģēt uz potenciāliem apdraudējumiem un garantētu Latvijas drošību. Savukārt sadarbības stiprināšana gan ar valsts un pašvaldību iestādēm, gan dažādu nozaru komersantiem un to iesaiste mācībās stiprina valsts aizsardzības sistēmu Latvijā, norāda NBS.

Mācību laikā pa Latvijas valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem pārvietosies Latvijas un sabiedroto valstu karavīri un militārās tehnika. Mācību uzdevumu izpildes laikā notiks militāro gaisa kuģu lidojumi Latvijas gaisa telpā, tostarp zemā augstumā, kā arī kaujas šaušana poligonos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.