Menu
 

Trīs galvenie izaicinājumi jumta atjaunošanas procesā Apriņķis.lv

  • Autors:  Elviss Siliņš, “Eternit” tirdzniecības vadītājs Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Nesen pārdzīvotā krusas vētra vairākas mājsaimniecības Latvijā atstāja ar bojātiem vai pat pilnībā norautiem jumtiem, kā rezultātā šobrīd vairākās vietās Latvijā notiek aktīvi jumtu atjaunošanas darbi. Jumta segumu eksperti no “Eternit” apkopojuši izaicinājumus, ar kuriem var saskarties jumta atjaunošanas darbu gaitā.

Vētras radīto postījumu rezultātā pieprasījums pēc jumta apdares materiāliem audzis ievērojami, it sevišķi Dobelē un Zemgalē. Ja vētras rezultātā cietušas tikai jumta loksnes, tad tās var aizstāt salīdzinoši vienkārši, taču jumta nomaiņas procesā visbiežāk problēmas var rasties tad, ja sliktā stāvoklī atrodas jumta konstrukcija.

Konstrukcijas stāvokļa novērtēšana un izmaksu aprēķināšana

Izaicinošā daļa jumtu renovācijas procesā saistās ar to, ka skaidru ainu par jumta konstrukciju iespējams iegūt tikai tad, kad noņemts jumta segums, un atklājas, vai spāres un latojums ir izpuvis vai nē. No tā atkarīga gan turpmāko darbu sarežģītība un apjoms, gan arī renovācijas izmaksas.

Aprēķinot izmaksas, jāatceras ņemt vērā plašāku pozīciju apjomu – atkarībā no materiāla izvēles jārēķinās arī ar latojuma, antikondensāta plēves, kores, vējmalu, pretputnu barjeras, darba izmaksām, kā arī vecā jumta materiāla utilizēšanas izmaksām.

Ēkas pamatu nozīme jumta renovācijā

Plānojot paša seguma nomaiņu, jāņem vērā jumta seguma materiālu svars. Ja ēkai līdz šim bijis šīfera jumts, tad to var mainīt ar jaunu bezazbezta jumta segumu jeb viļņotajām loksnēm vai svara ziņā līdzīgu materiālu, ja jumta konstrukcija nav sapuvusi vai ar izteiktiem bojājumiem. Tādā gadījumā iespējams izvēlēto materiālu likt uz jau esošā latojuma. Ja ir vēlme mainīt līdzšinējo jumta segumu pret ko citu, piemēram, smagāku materiālu kā dakstiņiem, tad jāizvērtē mājas pamatu stāvoklis.

Piemēram, Līvānu tipa mājām nav ieteicams izvēlēties izteikti smagākus materiālus, jo pašas ēkas pamatu noturība nav tā augstākā, kā rezultātā ar smagākiem jumta segumiem var rasties problēmas.

Materiālu izvēles loma 

Jumta atjaunošanā svarīga loma ir tehniskām niansēm, jo pieļautas kļūdas var nozīmēt to, ka ēkā var nonākt ūdens, kas, savukārt, rada arvien jaunas problēmas mājas saimniekiem. Renovējot jumtus, liela loma būtu jāpievērš materiālu ilgmūžībai, jo jumta atjaunošanas darbi un arī apsekošana nenotiek bieži, turklāt arī problemātiskās situācijas bieži vien nevar uzreiz redzēt ar aci.

Tāpat jāņem vērā arī mājas jumta slīpums, jo ražotāju materiāli ir paredzēti konkrētam slīpumam vai slīpumu amplitūdai. Piemēram, tirgū pieejami risinājumi, kas instalējami jau no 7 grādu slīpuma, bet dažu materiālu īpašības ļauj tos izmantot vien no 15 grādu atzīmes. Šos ražotāju ieteikumus nevajadzētu pārkāpt, jo tas var novest pie dažāda veida problēmām, kas saistās ar nepareizu ūdens novadīšanu, un rezultātā nāksies maksāt par papildu atjaunošanas darbiem.

Ja jumta stāvu plānots apdzīvot, svarīga nianse ir arī ir izvēlēto jumta materiālu spēja slāpēt skaņu. Ja netiek izvēlēts pareizais materiāls vai tas tiek nepareizi uzmontēts, tad lietus gadījumā augšstāvā var veidoties liels troksnis, kas traucēs ikdienas ritmu un radīs diskomfortu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.