Menu
 

Aptauja: tikai 24% uzņēmēju uzskata, ka Latvijas uzņēmējdarbības attīstībai ir pieejams daudzveidīgs finansējums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas uzņēmēju vidū dominē viedoklis par daudzveidīga finansējuma nepieejamību, liecina vietējās investīciju bankas "Signet Bank" aptaujas dati. 40% no uzņēmējiem uzskata, ka, viņuprāt, Latvijā nav pieejamas daudzveidīgas finansējuma iespējas, kā galvenos iemeslus minot augsto birokrātiju, augošās procentu likmes, pieaugošās banku prasības, valsts politiku un kopējo ekonomisko situāciju. Tikai 24% uzskata, ka Latvijas uzņēmējdarbības attīstībai ir pieejams daudzveidīgs finansējums.

Lielākā daļa Latvijas uzņēmēju ir piesardzīgi jauna finansējuma piesaistīšanā tuvāko 12 mēnešu laikā. Vairāk nekā 55% no uzņēmējiem neapsver papildu finansējuma piesaisti uzņēmējdarbības attīstībai. Šobrīd Latvijas uzņēmējdarbības vidē praktiski neeksistē uzņēmumi, kas nebūtu saskārušies ar finansējuma pieejamības izaicinājumiem pēdējo 12 mēnešu laikā – tikai 3% norāda, ka finansējumu saņemt ir kļuvis vieglāk. Vairāk nekā puse jeb 56% atzīst, ka nav izjutuši izmaiņas finansējuma pieejamībā, savukārt 38%, ka pēdējo 12 mēnešu laikā finansiālā aizdevuma iespējas ir bijušas ierobežotas – finansējumu saņemt ir kļuvis grūtāk.

"Latvijas valsts ekonomiskās attīstības problēmas tuvākajā nākotnē nebūs tikai globālo krīžu, pandēmijas, kara radītās sekas, bet arī ambiciozu uzņēmēju trūkums. Lai veicināt straujāku ekonomikas izaugsmi ir nepieciešams veicināt uzņēmēju informētību un zināšanas par finansējuma piesaistīšanas jautājumiem, kā arī iedvesmot uz jaunu ambiciozu ideju un plānu realizēšanu", komentē Roberts Idelsons, "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs. Viņš uzsver, ka šobrīd papildu finansējuma iespējas Latvijā vērtējamas kā labas, tomēr to apgūšanu traucē uzņēmēju nepietiekamās zināšanas par iespējām sava uzņēmuma attīstībai.

Zināšanu trūkums ir kritiski ietekmējis arī mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) viedokli par finansējuma pieejamību. Kā rāda aptaujas dati, tikai 2% MVU uzņēmuma vadītāju uzskata, ka, izmantojot finanšu sektora iespējas, ļoti lielā mērā var piekļūt finansējumam, bet 41%, ka finansējuma pieejamība ir neiespējama un grūti pieejama. Zināšanu nepietiekamību un MVU izpratnes trūkumu aktualizē arī 2023.gada maija Eiropas Savienības ziņojums, kurā teikts, lai arī Latvijā starp visām ES valstīm ir visaugstākā MVU nepieciešamība pēc finansējuma - uzņēmēju pārliecības trūkuma dēļ tikai 28% MVU piesakās banku finansējumam. Aptaujas rezultāti liecina, ka MVU nepiesakās bankas finansējumam nepietiekamu iekšējo līdzekļu dēļ, 30% nepiesakās bez iemesla, bet 3% uzskata, ka pastāv liela banku noraidīšanas iespēja. Lai gan realitātē Latvijas bankas noraida tikai 19% no visiem MVU pieteikumiem.

Kā apstiprina aptaujas dati, mazāk kā puse (40%) uzņēmēju, ir dzirdējuši par kapitāla tirgus sniegtajām iespējām uzņēmuma finansējuma piesaistīšanai, bet 31% neko par to nav dzirdējuši. Kapitāla tirgus pratībā lielu lomu spēlē mediji, tai skaitā, sociālie tīkli – 32% no uzņēmējiem informāciju iegūst galvenokārt no publiskajā mediju telpā pieejamās informācijas. Svarīga ir arī savstarpējā komunikācija, pieredzes apmaiņa jeb tīklošanās – 18% no uzņēmējiem informāciju iegūst no kolēģiem, draugiem, paziņām un 10% no tiešsaistes, klātienes semināriem. 20% iegūst informāciju no finanšu konsultanta vai bankas.

Kopumā 83% no Latvijas uzņēmējiem šobrīd neapsver iespēju uzņēmuma vajadzībām izmantot kapitāla tirgus sniegtās iespējas, ko ietekmē nepietiekama kapitāla tirgus pratība. Daži no viedokļa ietekmes faktoriem: 23% atzīst, ka nav pietiekamu zināšanu par kapitāla tirgus sniegtajām iespējām, 17% domā, ka tas ir pārāk liels administratīvais slogs uzņēmumam, bet 8% pieņem, ka tas ir dārgi.

Visvairāk Latvijas uzņēmēju (68%) iepriekš ir dzirdējuši par “Altum” atbalsta programmām, mazāk kā puse, 46% par publiskajām LV vai ES atbalsta programmām. Kopumā par kapitāla tirgus finanšu instrumentiem dzirdējusi lielākā daļa jeb 83% no Latvijas uzņēmējiem: 42% par kapitāla piesaistīšanu no finanšu investoriem, 19% par uzņēmuma kotēšanos biržā, 22% par obligāciju emisijām.

Tikai 48% uzņēmumu atzīmēja, ka viņu uzņēmumu apkalpojošā banka piedāvā dažādus risinājumus uzņēmuma finansēšanai. 11% apgalvo, ka viņu izvēlētā banka nepiedāvā un 40% atzīmēja, ka viņiem ir "grūti teikt". Tuvāko 12 mēnešu laikā 48% neapsver domu mainīt sava uzņēmuma finansējošo banku, tikai 14% tādu domu apsver un 38% par to nav domājuši.

Aptaujā piedalījās Latvijas uzņēmēji, kas pārstāv ražošanas, tirdzniecības, būvniecības un pakalpojumu nozares.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.