Menu
 

Kalniete: Par Ukrainas bērnu nelikumīgu turēšanu piespiedu nometnēs jāizdod arī Lukašenko aresta orderis

  • Autors:  LETA
Foto - twitter.com/Kalniete Foto - twitter.com/Kalniete

Par Ukrainas bērnu nelikumīgu turēšanu piespiedu nometnēs jāizdod arī Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko aresta orderis, uzsver Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV/ ETP).

Kā informēja politiķes padomniece Elīna Bīviņa, debatēs par Eiropas Savienības (ES) attiecībām ar Baltkrieviju EP plenārsēdē politiķe uzsvēra, ka Baltkrievijas režīms ir drauds ES, jo sistemātiski organizē nelegālu Latvijas, Lietuvas un Polijas robežas šķērsošanu, mēģinot iepludināt Eiropā tūkstošiem migrantu.

Politiķe akcentēja, ka Lukašenko režīms ir līdzagresors Krievijas brutālajā karā pret Ukrainu - Baltkrievijā ir izvietoti Krievijas taktiskie kodolieroči, tur atrodas "Vagnera grupas" algotņi, tiek trenētas Krievijas armijas vienības un izmitināti vairāk kā 2000 nelegāli pārvietotu ukraiņu bērnu.

Eiropas Tautas partijas (ETP) grupa EP uzskata, ka ES ir jādara viss nepieciešamais, lai sadarbotos ar baltkrievu opozīciju un veicinātu tās darbību politiskajā trimdā, tādēļ aicina ES izstrādāt vērienīgāku un mērķtiecīgāku stratēģiju nākotnes Baltkrievijai, atdodot Lukašenko režīma atstātās tukšās vietas demokrātiskās pasaules starptautiskajās organizācijās opozīcijas līderiem, kā arī sagatavojot plašu ekonomisko plānu, kas sniegtu atbalstu baltkrievu demokrātiskajiem spēkiem.

ETP grupa vienlaikus stingri nosoda to, ka Lukašenko režīms migrāciju izmanto kā mērķtiecīgi organizētu atriebību Latvijai, Lietuvai un Polijai par atbalstu demokrātiskajai opozīcijai. Pašreizējā situācija uz ES ārējās robežas tiek vērtēta kā, iespējams, saspringtākā kopš 2021.gada, turklāt ir pazīmes, ka tā pasliktināsies.

Kalniete debatēs norādīja, ka pirms trīs gadiem Minskā vairāk nekā 100 000 cilvēku protestēja pret nozagtām prezidenta vēlēšanām. Lukašenko režīms nežēlīgi izrēķinājās ar protestētājiem un pašlaik cietumos smok vairāk nekā 1500 politiski ieslodzīto, 300 000 baltkrievu ir pametuši savu valsti.

"Lukašenko režīms ir atbildīgs ne tikai par vēlēšanu nozagšanu, bet arī par Baltkrievijas atdošanu Krievijai, tāpēc ES ir jāpaplašina un jāpastiprina sankciju darbības joma, tostarp saraujot visas saites ar režīmu un veidojot dialogu ar valsts demokrātiskās opozīcijas pārstāvjiem," pauda politiķe.

Viņa arīdzan norādīja, ka iedzīvotāju piespiedu deportācijas un pārvietošanas ir noziegums pret cilvēci, tāpēc politiķe aicina Starptautisko krimināltiesu izdot Lukašenko aresta orderi, kā arī paplašināt ES sankciju sarakstu ar personām, kas atbildīgas par Ukrainas bērnu nelikumīgu turēšanu piespiedu nometnēs. EP deputātes ieskatā, pret Lukašenko ir jāizturas tāpat kā pret Vladimiru Putinu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.