Menu
 

Vīrusu sezonā iedzīvotājus aicina ievērot nepieciešamos profilakses pasākumus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Rudens ir respiratoro vīrusu laiks – gan gripas, gan citu vīrusu sezona, tāpēc Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina ievērot vispārējos profilakses pasākumus, lai mazinātu riskus saslimt ar šīm infekcijām.

Pēc SPKC datiem, šobrīd tiek novērots mērens elpceļu slimību, tostarp Covid-19 saslimstības pieaugums. Tomēr epidemiologu novērtējumā šobrīd Latvijā epidemioloģiskā situācija ar Covid-19 ir labvēlīga un inficēšanās riski ir relatīvi zemi. Par to liecina gan SARS-CoV-2 vīrusa daudzuma notekūdeņos monitoringa rezultāti, gan salīdzinoši neliels Covid-19 pacientu skaits stacionāros.

Jaunais Covid-19 omikrona paveids "Eris" Latvijā ir parādījies vēlāk, nekā citās valstīs un lēnām izplatās valsts teritorijā, tas vērojams notekūdeņu monitoringa datos. Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka "Eris" izplatība ES valstīs sasniedz vidēji 60%, taču nav pierādījumu, ka šis  paveids izraisītu smagāku slimības gaitu par iepriekšējiem omikrona paveidiem.

Tradicionāli oktobra sākumā SPKC sāks gripas, Covid-19 u.c. augšējo elpceļu monitoringu, kuru rezultātus publicēs reizi nedēļā. Pašreizējie dati par cirkulējošiem SARS-CoV-2 vīrusa variantiem neliecina, ka būtu nepieciešami kādi specifiski epidemioloģiskās drošības pasākumi. Nepieciešamību atgriezties pie papildu aizsardzības un profilakses pasākumiem, ieskaitot aizsargmasku lietošanu, pārsvarā noteiks situācija stacionāros.

Speciālisti atgādina, ka viens no efektīvākajiem profilakses pasākumiem pret gripu un Covid-19 ir vakcinācija. Tradicionāli vakcinācijas kampaņa pret sezonālo gripu un Covid-19 tiks uzsākta oktobra otrajā pusē. Covid-19 vakcīnas Latvijā ir pieejamas jau šobrīd, savukārt gripas vakcīnas būs oktobrī. Šobrīd netiek rekomendēta pilnīgi visas sabiedrības vakcinācija, bet lielākais akcents tiek likts tieši uz riska grupām: senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, sociālās aprūpes centru iemītniekiem un personālu, veselības aprūpes speciālistiem, cilvēkiem ar novājinātu imunitāti un viņu kontaktpersonām, grūtniecēm.

Lai mazinātu riskus sev un apkārtējiem inficēties ar augšējo elpceļu infekcijām, SPKC speciālisti rekomendē vēdināt telpas un mitrināt iekštelpu gaisu, bieži uzkopt telpas, izmantojot sadzīvē lietojamos mazgāšanas līdzekļus. Ļoti būtiski ir rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, sevišķi slimošanas laikā, jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Gadījumos, kad parādās saslimšanas pazīmes, nepieciešams izvairīties no došanās sabiedrībā – jāpaliek mājās un jākonsultējas ar ārstu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.