Logo
Drukāt šo lapu

Kas jāņem vērā, izvēloties fasādes sistēmu savai mājai?

Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Ēkas fasādes apdares veida izvēle ir viens no populārākajiem atvērtajiem jautājumiem privātmāju renovācijas procesā. Nepārdomāta fasādes sistēmas izvēle var tiešā veidā  ietekmēt mājas saimnieka maciņa biezumu un palielināt ēkas uzturēšanas izmaksas. Fasādes risinājumu uzņēmuma “Cedral” eksperti skaidro atšķirības un priekšrocības divām populārākajām fasāžu sistēmām – ventilējamai un ģipša apmetuma fasādei.

Pieņemot lēmumu, kuru no fasādes veidiem izvēlēties, iedzīvotāji visbiežāk ņem vērā dizaina opcijas, energoefektivitāti, izmaksas un elastību attiecībā pret būvniecību un laikapstākļiem. Pirms pieņemt lēmumu par konkrēta materiāla izvēli svarīgi ir apskatīties, kā attiecīgā ražotāja materiāli Latvijas klimatiskajos apstākļos izskatās pēc 10 – 15 gadus ilga kalpošanas perioda. Tas ne tikai dos vērtīgu atskaites punktu par materiāla ilgmūžību, bet ļaus apjaust, kādas varētu būt fasādes uzturēšanas izmaksas nākotnē.

Kurai fasādei plašākas dizaina iespējas?

Apmetuma fasādes dizainu ikviens var veidot, ņemot vērā sev tīkamu krāsu gammu un izvēloties dažādas tekstūru opcijas. Ventilējamās fasādes sistēmas izvēle ļauj veikt izvēli starp plašu materiālu klāstu, piemēram, horizontāliem un vertikāliem šķiedrcementa dēļiem, dažāda veida flīzēm vai koka imitācijas materiāliem, kas jāstiprina pie koka, tērauda vai alumīnija karkasa konstrukcijas.

Kurš risinājums būs lētāks?

Ģipša apmetuma fasādes galvenā priekšrocība ir  sākotnējās lētākās izmaksas – tā varētu būt no 10 līdz 15 % lētāka nekā ventilējamā fasāde, ja par pamatu ņem vidējās cenu kategorijas un kvalitātes materiālus.

Kurai fasādei labāka energoefektivitāte?

Ventilējamās fasādes princips nodrošina to, ka pie ēkas sienas ir izveidota gaisa šķirkārta jeb konstrukcija, kas pasargā nesošo sienu no ārējās vides un laikapstākļu ietekmes. Tas nozīmē, ka mājas ārsiena tiek papildināta ar vēl vienas pakāpes konstrukciju, kas veido aptuveni 2,5 cm platu gaisa spraugu starp konstrukciju un izvēlēto apdares materiālu. Šajā šķirkartā vienmēr būs aptuveni 2 grādu starpība ar temperatūru mājas ārpusē, kā rezultātā šī konstrukcija palīdz māju ventilēt, nodrošināt labāku mikroklimatu un enerģijas taupīšanu gan ziemā, gan vasarā, kā arī pasargāt siltinājumu no pelējuma veidošanās.

Kādas ir prasības attiecībā pret laikapstākļiem un būvdarbiem?

Apmetuma fasādei ir savi parametri attiecībā uz gaisa temperatūru un mitrumu, tāpēc to nevar uzstādīt ziemā un aukstos, mitros rudens laikapstākļos. Tas nozīmē, ka septembris un oktobra sākums objektīvi ir pēdējais laiks, kad šo fasādes veidu plānot izvietot. Ventilējamo fasādi iespējams uzstādīt temperatūrā, kas ir pieņemama āra darbu veikšanai, kā arī vieglāk ir labot procesa gaitā pieļautās kļūdas, savukārt apmetuma fasādei kļūdas labot ir ļoti sarežģīti.

Ko būs vieglāk kopt un uzturēt ilgtermiņā?

Gadījumā, ja mājas fasāde cietusi ārējo apstākļu ietekmē (spēcīgs trieciens vai krusa), ventilējamās fasādes gadījumā nepieciešams nomainīt bojātos apdares materiālus. Tikmēr apmetuma fasādē jānovērš bojājums un jāpārkrāso attiecīgā plakne, lai labojuma vieta neatšķirtos no pārējā sienas krāsojuma.

Izmantojot labas kvalitātes apdares materiālus, ventilējamās fasādes priekšrocība ir tāda, ka to iespējams atjaunot, ik pa laikam mazgājot ar augstspiediena ūdens mazgātāju, un pēc tāda principa fasāde var kalpot vairākas desmitgades. Apmetuma fasādēm izmantot augstspiediena mazgātāju nav ieteicams, jo tas bojās materiālu. Šīm fasādēm atjaunošanas darbi būs jāveic agrāk, to biežākie iemesli – krāsas izbalēšana, apmetuma atlobīšanās.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024