Menu
 

Sārts: Informācijas telpa ir viena no konflikta zonām

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Mūsdienās informācijas telpa ir viena no konflikta zonām, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Sārts norādīja, ka nav obligāti jābūt karam Ukrainā, lai šāds konflikts notiktu.

Viņš skaidroja, ka informāciju par dažādiem notikumiem interneta vidē tiek mēģināts izkropļot, tāpat, izmantojot dažādus viltojumus, interneta vidē tiek izplatīta vienkārši nepatiesa informācija. Pašlaik arvien lielākus izaicinājumus rada arī mākslīgais intelekts, ar kura palīdzību nepatiesu informāciju iespējams padarīt vēl ticamāku.

Sārts uzsvēra žurnālistu lomu, kura tikai pieaugs, jo nepieciešams filtrs, lai pie informācijas patērētājiem, skatītājiem nonāktu patiesa, pārbaudīta informācija.

Izaicinājumus rada arī valodas imitācijas un pašlaik ir ierobežotu rīku klāsts, lai noteiktu, vai ieraksts nav mainīts.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors uzsvēra, ka savā labā arī vairāk jāizmanto tehnoloģijas, lai cīnītos ar dezinformāciju.

Jau ziņots, ka Rīgā 5.okotbrī un 6.oktobrī notiks vārda brīvībai un žurnālistu drošībai veltīta konference, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM, Kultūras ministrija, Tiesībsarga birojs un Eiropas Padome Latvijas prezidentūrā Eiropas Padomes Ministru komitejā organizē starptautisku konferenci par vārda brīvību un žurnālistu drošību "Spalva stiprāka par zobenu? Risinot mūsdienu izaicinājumus vārda brīvības un žurnālistu drošības jomā".

Četru paneļdiskusiju laikā konferences dalībnieki apspriedīs pastāvošos draudus vārda brīvībai un žurnālistu drošībai un izaicinājumus žurnālistikai karu un krīžu apstākļos, pievērsīsies vārda brīvības juridiskajiem ierobežojumiem konfliktu laikā, kā arī diskutēs par to, kā stiprināt izturību pret dezinformāciju un kāda loma šajā procesā ir neatkarīgajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Konferencē iztirzātie jautājumi saistīti ar pašreizējiem draudiem vārda brīvībai un žurnālistu drošībai un žurnālistikas izaicinājumiem kara un krīzes apstākļos - laikā, kad Krievija īsteno agresijas karu pret Ukrainu. Pasākumā spriedīs arī par vārda brīvības juridiskajiem ierobežojumiem konflikta un kara apstākļos. Konferences dalībnieki pētīs, kā neatkarīgie mediji var pretdarboties dezinformācijai.

Konferencē būs pārstāvētas valdības, ombudi, starptautisko organizācijas, kas aktīvi aizsargā plašsaziņas līdzekļu brīvību, nevalstisko organizāciju, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu brīvības jomā, un žurnālistu profesionālās apvienības, tostarp Eiropas Padomes žurnālistikas un žurnālistu drošības veicināšanas platformas partneri.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.