Logo
Drukāt šo lapu

"Sadales tīkls": Turpinoties spēcīgajai vētrai, elektrotīkla atjaunošanas darbi var ieilgt

Foto - "Sadales tīkls" Foto - "Sadales tīkls"

Vētrai ieilgstot un vēja ātrumam vietām pārsniedzot pat 30 metrus sekundē (m/s), pieaug gan bojājumu pieteikumu skaits, gan to novēršanas laika ilgums, jo daudzviet AS "Sadales tīkla" operatīvajiem darbiniekiem šobrīd darbus veikt nav iespējams drošības apsvērumu dēļ, informēja AS "Sadales tīkls" komunikācijas projektu vadītājs Marks Skujiņš.

Svētdien plkst.14 elektroapgāde ir traucēta aptuveni 10 000 klientiem visā valsts teritorijā, tomēr situācija elektrotīklā ik brīdi mainās.

Daudzviet ir gāzti un ar visām saknēm izrauti koki, apgrūtinot bojājumu vietu identificēšanu un bloķējot tām piekļuvi. Visā Latvijā 24 stundu darba režīmā strādā gan "Sadales tīkla" darbinieki, gan papildus piesaistīti speciālisti. Sarežģīto apstākļu dēļ atsevišķos gadījumos bojājumu novēršanas laiks var pārsniegt pat 48 stundas. Kaimiņvalstī Igaunijā situācija ir pat sarežģītāka, tur svētdienas pēcpusdienā atslēgto klientu skaits joprojām ir tuvu 30 000, sacīja Skujiņš.

Lielākie postījumi reģistrēti Vidzemes piekrastē, kā arī valsts centrālajā daļā. Uzņēmums nepārtraukti seko līdzi meteorologu prognozēm, vēja pārvietošanās ceļam un monitorē situāciju vidējā sprieguma elektrotīklā.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācijai, šovakar saglabāsies ZR/R vējš brāzmās līdz 17-22 m/s. Piekrastē vējš pastiprināsies brāzmās līdz 25-30 m/s. Plānots, ka pirmdien vētra varētu virzīties uz Latgales pusi. Valstī kopumā pie bojājumu novēršanas šodien strādā vairāk nekā 80 operatīvā darba brigādes jeb vairāk nekā 360 elektromontieru.

Vētra posta arī Igaunijas elektrotīklu, kur sestdienas, 7.oktobra vakarā, līdzīgi kā Latvijā, lielākais vienlaicīgi atslēgto mājsaimniecību skaits bija ap 50 000. Svētdien, 8.oktobrī, līdz pusdienas laikam tas turējies ap 30 000.

Stiprais vējš var radīt bīstamas situācijas, kas var apdraudēt cilvēku dzīvību, tādēļ uzņēmums aicina būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Redzot bīstamu situāciju, piemēram, trūkušus elektrības vadus vai vados iekritušu koku, notikuma vietai tuvoties nedrīkst, bet nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot 112.

Ja īpašumā pazūd elektrība, AS "Sadales tīkls" iesaka vispirms pārbaudīt mājsaimniecības elektrības drošības slēdžus ("korķus") - vai tie nav atslēgušies. Nereti elektroapgādes atjaunošanai pietiek vien ar slēdža ieslēgšanu.

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi "http://www.sadalestikls.lv/" pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka.

Savukārt, ja bojājums vēl nav reģistrēts, to var pieteikt digitāli "www.sadalestikls.lv". Skujiņš skaidro, ka tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās. Tāpat arī - redzot elektrības vados iegāztus kokus vai citus infrastruktūras defektus, to var pieteikt digitāli "www.sadalestikls.lv". Tas palīdzēs ātrāk identificēt bojājumu vietas un novērst to sekas.

AS "Sadales tīkls" pateicas sabiedrībai par iesaisti, ziņojot, jo tas ļoti palīdz lokalizēt bojājumus.

"Sadales tīkls" atgādina - ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un esat norādījuši savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, par reģistrēto elektrotīkla bojājumu tiksiet informēti ar īsziņas vai e-pasta palīdzību aptuveni 20 minūšu laikā. Lai pārliecinātos, ka elektroapgādes pārtraukuma brīdī informācija tiks saņemta, ieteicams klientu portālā "www.e-st.lv" atjaunot personīgo mobilā tālruņa numuru vai e-pasta adresi.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka svētdiena būs mākoņaina un lietaina, kā arī saglabāsies vētrains laiks.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes liecina, ka lietus gaidāms galvenokārt rietumu un centrālajos rajonos, bet vietām Kurzemē tas var būt stiprs un to var pavadīt atsevišķas zibens izlādes.

Rietumu, ziemeļrietumu vējš daudzviet brāzmās sasniegs 18-23 metriem sekundē, bet piekrastes rajonos 25-30 metriem sekundē. Gaisa temperatūra gaidāma no +3…+8 grādiem iekšzemē, līdz +9…+11 grādiem piekrastes rajonos.

Rīgā diena būs mākoņaina un palaikam līs. Gaidāms stiprs ziemeļrietumu, rietumu vējš, kas brāzmās sasniegs 25-27 metriem sekundē. Gaiss iesils vien līdz +9…+11 grādiem.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024