Menu
 

CSP: Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājies par 3,3 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2023.gada septembrī, salīdzinot ar 2022.gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 3,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023. gada septembrī, salīdzinot ar 2022. gada septembri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+1,5 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,6 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,6 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,5 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,3 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 5,7 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+13,4 %), konditorejas izstrādājumiem (+10,1 %). Dārgāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+8,0 %), cūkgaļa (+11,3 %), gaļas izstrādājumi (+9,1 %).

Cenas pieauga kafijai (+8,5 %), svaigiem augļiem (+8,3 %), svaigiem dārzeņiem (+7,9 %), augļu un dārzeņu sulām (+19,0 %), saldējumam (+14,3 %), cukuram (+16,2 %), olīveļļai (+27,5 %), atspirdzinošajiem dzērieniem (+19,3 %), olām (+8,6 %), kartupeļiem (+11,7 %). Dārgākas bija arī mērces un garšvielu piedevas (+17,8 %), saldumi (+16,2 %), žāvēti, citādi konservēti vai apstrādāti dārzeņi (+14,9 %). Savukārt cenu kritums bija pienam (-12,8 %), sviestam (-20,6 %), mājputnu gaļai (-5,7 %), piena produktiem (-5,7 %), liecina CSP dati.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 9,0 %. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 10,2 %, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 6,8 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 6,4 %. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija elektroenerģijai (-26,7 %). Cenas samazinājās cietajam kurināmajam (-23,2 %) un dabasgāzei (-25,8 %).

Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+7,6 %), siltumenerģija (+2,3 %), ūdensapgāde (+13,3 %), atkritumu savākšana (+13,9 %). Dārgāka bija mājokļa īres maksa, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kanalizācijas pakalpojumi, kā arī materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam.

Pēc CSP informācijas, veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 9,4 %. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, kā arī zobārstniecības pakalpojumi. Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 7,5 %, sadārdzinoties barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, ziediem, laikrakstiem un žurnāliem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 9,6 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos, autotransportlīdzekļu apdrošināšana.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija apģērbiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, telekomunikāciju pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās degvielai (-4,3 %).

Šāgada septembrī, salīdzinot ar augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,4 %. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,0 procentpunkts), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (-0,1 procentpunkts), kā arī apģērbam un apaviem (+0,3 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,2 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,3 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kritumu bija maizei, kas akciju ietekmē bija par 2,0 % lētāka. Cenas samazinājās svaigiem dārzeņiem (-2,5 %) un kartupeļiem (-7,4 %). Akciju ietekmē cenas krita augu eļļai (-9,0 %), miltiem un citiem graudaugiem (-3,1 %), kafijai (-0,6 %). Lētākas bija svaigas vai atdzesētas zivis (-6,8 %), šokolāde (-2,5 %).

Savukārt noslēdzoties akcijām, dārgāki bija konditorejas izstrādājumi (+2,6 %), piens (+4,4 %), atspirdzinošie dzērieni (+6,1 %). Mēneša laikā sadārdzinājās saldumi (+10,2 %) un olīveļļa (+5,9 %), vēsta CSP.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.