Menu
 

VVD: 77 % autoservisu nav noslēgts līgums par bīstamo atkritumu apsaimniekošanu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Valsts vides dienests (VVD), veicot 120 pārbaudes, šonedēļ noslēdzis ikgadējo autoservisu kontroles kampaņu. Divu dienu laikā vides inspektori dažādos Latvijas reģionos apsekoja autoservisus, īpašu uzmanību pievēršot nolietoto transportlīdzekļu, kā arī bīstamo un videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanai. Kampaņas rezultāti liecina – līgums par bīstamo atkritumu apsaimniekošanu nav noslēgts 77 % vietās un vairāk nekā pusei jeb 55% autoservisu nav līguma ar atkritumu apsaimniekotāju par sadzīves atkritumu izvešanu. Tas rada pamatotas bažas par neatbilstošu atkritumu apsaimniekošanu lielā daļā autoservisu, norāda VVD.

Šajā gadā VVD inspektori pirmo reizi kampaņas ietvaros ievāca augsnes paraugus nolietoto transportlīdzekļu uzglabāšanas vietās un autoservisu teritorijās, ar mērķi vērtēt to, kādu ilgtermiņa ietekmi uz augsnes stāvokli rada autoservisu darbība un bīstamo atkritumu neatbilstoša uzglabāšana. Paraugi tiks testēti pārbaudot hroma, svina, niķeļa, kadmija un naftas produktu robežvērtības, tādējādi nosakot piesārņojuma līmeni konkrētajā teritorijā.

“Augsnes paraugu testēšana aizņem noteiktu laiku, tādēļ paraugi tika ņemti arī pirms kontroles kampaņas norises, ar mērķi indikatīvi saprast esošo situāciju. Testēšanas rezultāti parādīja būtisku augsnes piesārņojumu autoservisu teritorijās, kur veiktas darbības ar bīstamajiem atkritumiem, tādiem kā smēreļļas, eļļas filtri u.c. Vienlaikus paraugi ņemti arī vietās, kur uzglabā nolietotas riepas vai transportlīdzekļus. Šī testēšana ļaus saprast, cik lielā mērā augsne tiek ietekmēta vides prasībām neatbilstoši uzglabājot dažāda veida bīstamos atkritumus,” kampaņas laikā veikto pārbaužu nozīmi komentēja VVD ģenerāldirektora vietniece Laura Anteina.

Kā liecina kampaņas rezultāti, nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas pārkāpumi ir konstatēti katrā trešajā objektā. 59 % veikto pārbaužu konstatēts, ka nolietotie transportlīdzekļi netiek uzglabāti uz piesārņojošas vielas necaurlaidīga seguma, līdzvērtīgs skaits operatoru nenodrošina lietusūdeņu savākšanu un attīrīšanu no nolietoto transportlīdzekļu uzglabāšanas laukuma (naftas produktu ķērāji. u.c. iekārtas). Neievērojot vides prasības nolietoto transportlīdzekļu uzglabāšanai, pastāv risks piesārņot apkārtējo teritoriju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.