Menu
 

Mirusi dzejniece Amanda Aizpuriete

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vakarnakt mirusi dzejniece un tulkotāja Amanda Aizpuriete, vietnē "Facebook" pavēstīja rakstnieks Arno Jundze.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Aizpuriete dzimusi 1956.gadā Jūrmalā. Studējusi filoloģiju un filozofiju Latvijas Valsts universitātē (1974-1979), kā arī M. Gorkija Literatūras institūta atdzejošanas seminārā Maskavā (1980-1984). Publicējas kopš 1976.gada. Periodiski strādājusi par dzejas konsultanti žurnālā "Avots", līdzstrādnieci laikrakstā "Aspazija", žurnālā "Karogs", "Vides Vēstis". Amerikāņu komponists Ēriks Fanks ar Aizpurietes dzeju sarakstījis simfoniju kontraltam un orķestrim "Šis novakars šķiet bojāts" un monooperu "Anna Ahmatova".

Aizpuriete ir dzejniece, prozaiķe, atdzejotāja un tulkotāja. Klajā nākuši 11 viņas dzejoļu krājumi un romāns. Tāpat viņa tulkojusi ap 40 romānu no angļu, vācu un krievu valodas, atdzejojusi no vācu, krievu, ukraiņu un angļu valodas.

Aizpuriete saņēmusi Ojāra Vācieša literāro prēmiju par 2013.gada krājumu "Turp" un speciālbalvu par 2011.gada krājumu "Ledusskapja šūpuļdziesma". Viņa ieguvusi arī Dzejas dienu balvu par 2000.gada dzejas krājumu "Bābeles nomalē" un citus apbalvojumus.

Dzejniece 2021.gadā saņēma Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā "Dzeja" par krājumu "Pirms izvākšanās". Aizpuriete ieguvusi arī Starptautiskā Vilenicas literārā festivāla galveno balvu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.