Menu
 

Simt pulciņu katrā pašvaldībā Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Ilustrācija - r64vsk.lv Ilustrācija - r64vsk.lv

Šodienas izglītības mērķi, kad pedagogiem un vecākiem ir jāizglīto tā dēvētā digitālā paaudze, liek izvēlēties citādāku pieeju jaunā cilvēka personības veidošanai. Digitālā paaudze spēj veikt vairākas darbības vienlaikus, bet speciālisti arvien biežāk ir spiesti atzīt, ka aktuālāks kļūst jautājums par zināšanu kvalitāti, jo, piemēram, mutvārdu runa mūsdienās pārvēršas par rakstisku runu un jaunieši vairāk sazinās ar dažādām zīmēm. Ja vēlamies bērniem un jauniešiem mācīt domāt, tad iztēlei jāliek darboties. Un tieši interešu izglītībā iztēle ir instruments, kam ir nozīmīga vieta. Turklāt ārpusskolas nodarbībās audzēkņi attīsta prasmes un iemaņas, kurām var būt izšķiroša nozīme nākotnes profesijas izvēlē.

Siguldā apmaksā arī transportu uz nodarbībām

Lai nodrošinātu pilnvērtīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas bērniem un jauniešiem, Siguldas novadā tiek piedāvātas daudzveidīgas interešu izglītības programmas šādās jomās: tehnoloģijas, māksla, dejas, folklora, sports un citas grupas. Skolas vecuma bērni visos Siguldas novada pagastos var apmeklēt vokālos ansambļus, deju kolektīvus, sporta treniņus, tostarp vispārējās fiziskās sagatavotības nodarbības, peldēšanas skolu, slēpošanas nodarbības un citas. Arī bērnudārzos ir pieejamas deju, mūzikas un sporta nodarbības, tāpat pirmsskolas vecuma bērni var apgūt angļu valodu. Novada pagastos pirmsskolas nodarbības ir bez maksas, bet Siguldas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs tās ir par maksu.

Interešu izglītības programmas Siguldas novadā piedāvā gan izglītības iestādes (pirmsskolas, vispārējās, speciālās, profesionālās ievirzes izglītības iestādes), gan Siguldas novada Jaunrades centrs, jauniešu centrs “Mērķis”, gan arī fiziskas un juridiskas personas, piemēram, bērnu centrs “Kā mājās”, kas sniedz maksas pakalpojumos, taču novadā deklarētajiem, uzrādot Siguldas novada ID karti, tiek piemērota atlaide.

Skaidrojot, kādā apjomā iedzīvotāji var saņemt atvieglojumus līdzmaksājumiem par interešu izglītības apguvi, Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Regīna Grosa pastāstīja, ka pašvaldības atbalsts ir atkarīgs no izvēlētās nodarbības: “Lielākā daļa nodarbību, pateicoties pašvaldības finansējumam, ir bez maksas, taču ir arī nodarbības par maksu, piemēram, lego robotikas un kalnu slēpošanas nodarbības.

Vispārējās izglītības iestādēs interešu izglītība tiek īstenota par valsts mērķdotācijas vai pašvaldības budžeta līdzekļiem. Siguldas novada Jaunrades centrā visas interešu izglītības programmas tiek īstenotas par valsts un pašvaldības budžeta līdzekļiem. Profesionālās ievirzes izglītības iestādēs interešu izglītības programmas tiek īstenotas par valsts vai pašvaldības budžeta līdzekļiem, ja tās ir unikālas un citā novada izglītības iestādē netiek īstenotas.

Līdzfinansējuma maksa interešu izglītībai profesionālās ievirzes izglītības iestādēs ir noteikta daļai programmu, pamatojoties uz vecāku iesniegumu, un attiecīgajā mācību gadā tiek samazināta par 25 procentiem ģimenei, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērnu un ja šajā ģimenē abu vecāku un bērna, kuram pieteikts atbalsts, deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novadā. Šis atbalsts attiecas arī uz pašvaldības daudzbērnu ģimenēm, kurās aprūpi par bērniem īsteno viens vecāks, ja bērna un vecāka deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novadā.”

Vēl īpašs bonuss Siguldas novadā dzīvojošajiem vecākiem, kuru bērni apmeklē kādu no interešu izglītības programmām, ir atbalsts transporta nodrošināšanai – pašvaldība organizē autobusu Siguldas Sporta skolas audzēkņiem nokļūšanai uz sporta interešu izglītības īstenošanas vietu un pilnībā sedz transporta izmaksas. Tāpat mācību gada laikā vienpadsmit autobusu maršrutos sadarbībā ar pašvaldību skolēni un noteiktas Siguldas novada iedzīvotāju grupas, uzrādot Siguldas novada ID karti, var pārvietoties bez maksas. Autobusi kursē darbdienās līdz mācību gada beigām – 31. maijam. Papildus tam tiek nodrošināti vairāki autobusu maršruti skolēnu pārvadāšanai pagastu teritorijās. 

Komentējot pedagogu pietiekamību un mācību līdzekļu pieejamību, Regīna Grosa “Rīgas Aprinķa Avīzei” pastāstīja, ka piedāvāto interešu izglītības nodarbību apjoms nav mazinājies, tieši pretēji – nodarbību klāsts tiek palielināts, akcentējot informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomu. Arī pedagogu skaits izglītības iestādēs esot pietiekams.

“Piemēram, pašvaldības interešu izglītības iestādē “Siguldas novada Jaunrades centrs” šobrīd reģistrēti 248 bērni, kuri, piedaloties vairākās interešu izglītības programmās, aizņem 429 pulciņu dalībnieku vietas. Jaunrades centrs piedāvā 19 daudzveidīgas interešu izglītības programmas tehniskās jaunrades, mākslu un citās jomās. Neformālajā izglītībā unikāliem skolotājiem ir arī unikālas interešu izglītības programmas. Piemēram, Dronu skola, kas ir pirmā šāda veida interešu izglītības programma Latvijā. Pēc mūsu parauga un ar mūsu atbalstu šāda veida dronu pilotēšanas apguvi uzsāka nodrošināt arī Valmierā, Rīgā un citviet. Šobrīd, lai nodrošinātu interešu izglītības programmu īstenošanu novadā, pedagogu trūkums nav novērojams.”

Tāpat, ņemot vērā pedagogu izstrādāto interešu izglītības programmu piedāvājumu un iniciatīvu, Siguldas novadā tiek praktizētas arī īslaicīgas programmas, piemēram, divu mēnešu garumā.

Olainē mācību materiāli pedagogu ziņā

“Olaines novada izglītības iestādēs pedagogu trūkums un lielā slodze ierobežo interešu izglītības daudzveidību un nodarbību skaitu,” “Rīgas Apriņķa Avīzei” atklāja  Olaines novada pašvaldības izglītības speciāliste Sanita Reinsone.

“Runājot par mācību materiāliem, katrs interešu izglītības pulciņa pedagogs veido pats savu nodarbību saturu, izvēloties mācību materiālus pēc saviem ieskatiem, jo valstī nav definēti speciāli mācību līdzekļi interešu izglītības programmām.” Vienlaikus pašvaldības pārstāve uzsvēra, ka gan interešu izglītības pedagogi, gan arī bērni un jaunieši var izmantot dažādu jomu speciālistu un interešu izglītības pedagogu apkopotās noderīgās saites ar mācīšanās spēlēm, izglītojošiem video, mācību platformām vai pedagogu ierakstītām videonodarbībām, kas ir pieejamas samērā plašā klāstā. Tās ir apkopojis gan Valsts izglītības satura centrs, gan pašvaldības (piemēram, Rīga), gan interešu izglītības cetri.

Protams, vieglāk ir smelties idejas un jau gatavus priekšlikumus tādām interešu izglītības programmām, kurās paredzēta padziļināta zināšanu apguve (piemēram, vides izziņas nodarbībām), bet daudz lielāka dažādība būs tajos pulciņos, kur bērni apgūst dejošanu un dziedāšanu, kā arī sporta nodarbībās. Šajās programmās pedagoga individuālajai pieredzei un praksei būs daudz lielāka nozīme. Turklāt  pedagoga izstrādātā interešu izglītības programma tiek vērtēta, izsniedzot atbilstošu licenci. “Piemēram, Olaines novadā ir izstrādāta kārtība, kādā pašvaldība izsniedz licences interešu izglītības programmām. Pašlaik novadā ir aktīvas apmēram 100 licences interešu izglītības nodarbībām,” stāsta Sanita Reinsone.

Olaines novada pašvaldības izglītības iestādēs interešu izglītības piedāvājums esot ļoti plašs gan kultūrizglītības un sporta programmās, gan arī dabaszinātņu un tehniskās jaunrades programmā. Izglītības iestādēs interešu izglītība ir pieejama bez maksas, izņemot pirmsskolas izglītības iestādes un profesionālās ievirzes izglītības iestādes Olaines novadā, kur interešu izglītība notiek ar vecāku finansējumu. Taču vecāki daļu naudas, kas samaksāta par bērnu nodarbībām, var atgūt, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada deklarāciju.

Mārupē atbalsta profesionālas ievirzes programmas

Mārupes novadā sešās vispārējās izglītības iestādēs tiek piedāvāti 127 interešu izglītības pulciņi – gan kultūrizglītības jomā (tautas deju pulciņi, mūsdienu deju pulciņi, baleta pamati, vokālie ansambļi, kori, dažādi lietišķās mākslas pulciņi, gleznošana, teātra pulciņi), gan STEM jomā (matemātikas pulciņi, programmēšanas pulciņi, lego, robotika, datorika, dabas pētnieki), populāra ir arī sporta interešu izglītības joma, kā arī dažādu valodu, piemēram, angļu, krievu, franču, spāņu, arī korejiešu valodas, apgūšana. Interešu izglītības pulciņos skolēni var apgūt digitālā satura veidošanas pamatus un kristīgo mācību, darboties Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolā un veselīga uztura veicināšanas pulciņā. Piedāvājums skolās ir pietiekami plašs un daudzpusīgs.

Dažādas interešu izglītības programmas var apgūt arī novada profesionālās ievirzes izglītības iestādēs – Mārupes Mūzikas un mākslas skolā, Babītes Mūzikas skolā un Mārupes novada Sporta skolā.

Papildus interešu izglītībai skolās 71 interešu izglītības programmu piedāvā privātpersonas un juridiskās personas, kuras pašvaldībā ir saņēmušas licenci interešu izglītības programmas īstenošanai. Daļa no šīm programmām (32) tiek īstenotas skolās un bērnudārzos, bet tas ir maksas pakalpojums.

Pašvaldība nenodrošina līdzmaksājumus interešu izglītības apgūšanai, tikai profesionālās ievirzes programmu apgūšanai.

Runājot par būtiskākajiem trūkumiem interešu izglītības pilnvērtīgai nodrošināšanai, Mārupes novada pašvaldībā atzīst, ka tā ir pedagogu noslogotība, jo interešu izglītības pulciņus skolās pārsvarā vada tie paši skolotāji, kas vada mācību stundas. Skolotāji ir pietiekami noslogoti jau mācību procesa nodrošināšanā, tāpēc interešu izglītībai nespēj atvēlēt tik daudz stundu, cik optimāli būtu nepieciešams.


#SIF_MAF2023
Par publikācijas saturu atbild laikraksta "Rīgas Apriņķa Avīze" redakcija.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.