Menu
 

Padomi, kā ietaupīt naudu rudens ceļojumā uz siltajām zemēm

  • Autors:  Andris Lazdiņš, bankas “Citadele” Karšu un norēķinu operāciju daļas vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Daudziem iedzīvotājiem rudens un ziema mēdz būt tas brīdis, kad vēlme doties uz siltajām zemēm ir visspēcīgākā, taču citiem tas asociējas ar pārāk lieliem izdevumiem. Kā izdevīgāk plānot rudens vai ziemas atvaļinājumu uz siltajām zemēm, neradot pārlieku lielu slogu savam bankas kontam?

Izvēlieties ceļojuma datumus tūrisma starpsezonā

Ceļošana ārpus tūrisma sezonas var būt ievērojami lētāka – tas nozīmē aptuveni mēnesi pirms un pēc aktīvās sezonas perioda. Kopumā par tūrisma galamērķu starpsezonu var uzskatīt periodu no oktobra līdz maijam. Šajā brīdī daudzi galamērķi piedāvā zemākas cenas, jo tūristu pieplūdums ir mazāks. Turklāt galamērķi bieži nav tik pārpildīti, ļaujot atpūsties daudz mierīgāk un brīvāk. Jārēķinās, ka izņēmumi ir skolēnu brīvlaiki, Ziemassvētki un Jaunais gads.

Salīdziniet lidojumu cenas

 Meklējiet aviobiļešu piedāvājumus un atlaides. Pārbaudiet dažādas aviokompānijas un rezervēšanas vietnes, lai atrastu labāko cenu. Apsveriet iespēju izmantot kredītkaršu bonusa punktus vai aviokompāniju lojalitātes programmas, lai saņemtu atlaides vai bezmaksas lidojumus. Pirms biļešu cenu izpētes mēģiniet iztīrīt savu interneta pārlūkprogrammu no sīkfailiem – tas ļaus cenu salīdzināšanu sākt no nulles un, iespējams, palīdzēs iegūt labākus aviobiļešu piedāvājumus.

Izveidojiet budžetu un plānojiet aktivitātes

Pirms ceļojuma plānošanas svarīgākais ir izveidot tā budžetu. Nosakiet, cik daudz naudas esat gatavi iztērēt aviobiļetēm, naktsmītnei, pārtikai un aktivitātēm. Budžeta izveide palīdzēs iezīmēt izmaksu robežas – centieties palikt šī budžeta rāmjos un meklēt veidus, kā ietaupīt. Atcerieties, ka ceļojuma tēriņu uzskaite sākas jau mītnes zemē, piemēram, ar nokļūšanu uz lidostu. No finanšu disciplīnas viedokļa ieteicams jau iepriekš izplānot galamērķī paredzētās aktivitātes. Tas palīdzēs izvairīties no spontāniem un potenciāli dārgiem lēmumiem.

Izvērtējiet dažādas naktsmītņu iespējas

Meklējot naktsmītnes, ir vērts izpētīt dažādas iespējas. Viesnīcas var būt ērtas un atrasties izcilās vietās, taču tās var būt arī dārgas – jo tuvāk tūrisma centriem, jo naktsmītnes ir dārgākas. Apsveriet iespēju īrēt dzīvokļus vai hosteļus. “Airbnb” un līdzīgas platformas bieži piedāvā izdevīgākas izmitināšanas iespējas, un tas ļauj taupīt arī uz citām saistītajām izmaksām, piemēram, maltītes var gatavot pats, netērējoties restorānos.

Protams, tūrisma starpsezonā arī viesnīcu cenas varētu būt mazākas, tāpēc veiciet visaptverošu cenu izpēti gan viesnīcu, gan citu naktsmītņu segmentā. Ņemiet vēra – ja atrastā lētā naktsmītne ir tālu no pilsētas centra vai citām plānoto aktivitāšu vietām, palielināsies izdevumi par transportu.

Izmēģiniet vietējo virtuvi

Izmēģiniet vietējos ēdienus un restorānus, kas tūristiem var nebūt tik labi zināmi. Vietējais ēdiens var būt ne tikai garšīgs, bet arī par pieņemamu cenu. Šim nolūkam iespējams izmantot “Google Maps”, meklējot restorānus vai ēstuves ārpus tradicionālajiem tūristu pulcēšanās rajoniem. Šajā vietnē iespējams redzēt arī restorānu reitingu. Izvēlieties vietas ar augstākajiem novērtējumiem, kas garantē, ka maltīte tiešām būs laba.

Tāpat pārtikas izmaksas varat samazināt, iegādājoties pārtiku veikalos, izvēloties kādu maltīti ieturēt naktsmītnē vai dodoties piknikā. Pārtikas veikalu un tirgu apmeklējums ir ne tikai iespēja ietaupīt, izmantojot dažādu akciju piedāvājumu, bet arī redzēt vietējo produktu dažādību.

Izmantojiet sabiedrisko transportu

Lai pārvietotos, apsveriet iespēju izmantot sabiedrisko transportu – tas parasti ir lētāk nekā taksometrs vai īrētas automašīnas. Pirms došanās ceļojumā uzziniet, kādas ir sabiedriskā transporta iespējas un cenas, un atbilstoši tam varat ieplānot savus braucienus uz kārotajiem galamērķiem.

Noskaidrojiet bezmaksas aktivitāšu iespējas

Lai uzzinātu par bezmaksas un zemu izmaksu aktivitātēm savā galamērķī, tiešsaistē apmeklējiet vietējās tūrisma informācijas vietnes vai “Facebook” un citu platformu pasākumu sadaļas. Daudzas pilsētas piedāvā bezmaksas ekskursijas, koncertus, muzeju apmeklējumus un ar dabu saistītas aktivitātes, kas ļauj uzzināt vairāk par vietējo kultūru, netērējot daudz naudas.

Pārliecinieties par ceļojuma apdrošināšanu

Dodoties ceļojumā, noteikti neaizmirstiet noformēt atbilstošu ceļojumu apdrošināšanu. Lai gan tās var šķist kā papildu izmaksas, apdrošināšana var būt ļoti būtisks atbalsts, ja rodas negaidītas situācijas, piemēram, veselības problēmas vai ceļojums tiek atcelts. Ja jums ir maksājumu karte ar iekļautu ceļojumu apdrošināšanu, pārliecinieties, vai tās segums attiecas uz visiem ģimenes locekļiem, kuri ceļos kopā ar jums. Pārbaudiet, vai tajā ir iekļauta arī nepieciešamā papildu aizsardzība. Piemēram, ja siltajās zemēs vēlēsieties sērfot vai nodarboties ar kādu citu aktīvu sporta veidu, jums ir jāpārskata apdrošināšanas segums.

Pirms doties ceļojumā uz kādu no Eiropas valstīm pārliecinieties, vai jums ir spēkā esoša Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK). Ja EVAK jums vēl nav vai tai ir beidzies termiņš, tad to var noformēt arī elektroniski bez maksas, vēlāk saņemot karti pa pastu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.