Menu
 

Atkal pagarināti Salaspils kodolreaktora izpētes darbi

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Salaspils kodolreaktora izpētes darbu kavēšanās dēļ tie atkal par desmit mēnešiem pagarināti, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Salaspils kodolreaktora izpētes darbi, kas nepieciešami, lai noteiktu radioaktīvo atkritumu apjomu, kas radīsies kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas darbu laikā, tiek kavēti, jo šo darbu izpildei piesaistītais apakšuzņēmējs ir Ukrainā reģistrēta sabiedrība, un Ukrainas teritorijā norisinās karadarbība.

Kopumā līguma izpildes termiņš tiks pagarināts par 14 mēnešiem, jo jau pērn tas tika pagarināts par četriem mēnešiem.

Līgumu par Salaspils kodolreaktora izpēti un būvprojekta izstrādi tā likvidēšanai, demontāžai un autoruzraudzībai VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) noslēdza ar SIA "Rem Pro" 2021.gada maijā, un darbus bija plānots paveikt divu gadu laikā.

Kā vēstīts, finanšu revīzijā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) Valsts kontrole (VK) konstatējusi neatbilstošu finansējuma izlietojumu Salaspils kodolreaktora likvidācijai.

Revīzijā VK secinājusi, ka 2020.gadā VARAM pieejamais finansējums 4 585 772 eiro Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumu īstenošanai, tostarp radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons", nav izlietots atbilstoši piešķiršanas mērķim, kā arī nav nodrošināta šo pasākumu vadība atbilstoši labai projektu vadības praksei.

Revīzijā konstatētas būtiskas un visaptverošas neatbilstības, kas ietekmē Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumu īstenošanu. Lai gan VARAM saņēmusi valsts budžeta līdzekļus vairāk nekā viena miljona eiro apmērā, tomēr 83% finansējuma izlietoti citiem, sākotnēji neplānotiem un ar reaktora likvidēšanu nesaistītiem pasākumiem.

Sākotnēji Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumus bija plānots sākt 2015.gadā un pabeigt piecu gadu laikā. 2020.gadā reaktora likvidācija joprojām nav sākta. Arī 2020.gadā plānotie pasākumi - iepirkumu veikšana un līgumu noslēgšana par būvprojektu izstrādi - nav īstenoti.

VK norāda, ka trīs gadus par Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumu īstenošanu sniegusi negatīvu atzinumu.

Lai ieviestu VK sniegto ieteikumu un nodrošinātu Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumu pārraudzību līdz pasākumu pabeigšanai, VARAM izveidojusi uzraudzības grupu kodolreaktora likvidācija pasākumu pārraudzībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.