Menu
 

Izdod stāstu krājumu "Piedzīvot Jaunolaini"

  • Autors:  Apriņķis.lv
No pastaigas "Piedzīvot Jaunolaini", kurā septiņi stāsti tika izstāstīti nelielu skeču formātā dažādās Jaunolaines vietās. Foto - www.facebook.com/jaunolainesattistibai No pastaigas "Piedzīvot Jaunolaini", kurā septiņi stāsti tika izstāstīti nelielu skeču formātā dažādās Jaunolaines vietās. Foto - www.facebook.com/jaunolainesattistibai

Pierādot, ka vēsturi veido ne tikai jau vairāku gadu desmitu vai pat simtu sena vēsture un tās monumentālās liecības, bet arī iedzīvotāju atmiņās esoši stāsti par sadzīviskiem notikumiem, piedzīvojumiem vai pārdzīvojumiem, biedrība "Jaunolaines attīstībai" uz Latvijas valsts svētkiem izdod stāstu krājumu "Piedzīvot Jaunolaini". Tajos apkopoti astoņpadsmit jaunolainiešu stāsti par dzīvi, sadzīvi Jaunolainē gan tālajos 60.gados, gan 21.gadsimtā.

Biedrības valdes locekle Anda Šarkovska atgādina, ka pavasarī Jaunolaines iedzīvotāji tika aicināti uz sarunām, lai dalītos ar dažādiem savas dzīves notikumiem ciemā: par notikušajām pārmaiņām, bērnības atmiņām par blēņām un nedarbiem, par iemīļotajām atpūtas vietām vai vienkāršām ikdienas ainām vietējā veikalā. Liela daļa stāstu iegūti, pastaigājoties pa Jaunolaines ielām, vienlaikus ne tikai uzklausot stāstus, bet arī atklājot stāstos minētās vietas. Tā stāstu krājumā varēs uzzināt, kur Jaunolainē ir Avataru koks, kur atradās vietējā Taškenta un Bordentauna.

Ar saviem iespaidiem par Jaunolainē piedzīvoto dalījās gan jaunieši, gan seniori. No visiem stāstiem tika izvēlēti septiņi, kuri tika izveidoti īsas izrādes formātā, kas notika 26.septembrī. Izrādes tapšanā piedalījās novada iedzīvotāji, un pāris fotogrāfiju no izrādes papildina vēsturiskos fotokadrus, kas iekļauti stāstu krājumā, norāda A.Šarkovska.

Biedrības "Jaunolaines attīstībai" valdes priekšsēdētāja Maija Bebre uzsver: "Mēs paši veidojam savu vēsturi un vietu. Pat šķietami nenozīmīgi sīkumi var vietai piešķirt īpašu nozīmi, jo atmiņas, lai cik senas vai tikko veidotas, katram ir īpašas. Daloties un stāstot cits citam par notikumiem Jaunolainē, mēs kļūstam par kopienu ar vienu vēsturi. Tādēļ ikviens Jaunolaini caur šiem stāstiem var sajust tik dažādu un interesantu."

Stāstu krājumu "Piedzīvot Jaunolaini" plānots prezentēt 18.novembrī biedrības "Jaunolaines attīstībai" "Facebook" lapā. Stāstu krājums būs publiski pieejams visās Olaines novada bibliotēkās no 1.decembra. Savu grāmatas eksemplāru dāvanā saņems visi stāstnieki, atzīmē A.Šarkovska.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.