Logo
Drukāt šo lapu

Foto: Olainē iepazīstas ar Kazahstānas kultūru

Foto: Olainē iepazīstas ar Kazahstānas kultūru Foto: Olaines novada pašvaldība

30. novembrī Olaines 1. vidusskolas konferenču zālē notika Kazahstānas kultūras vakars. Pasākuma apmeklētāji varēja apskatīt fotoizstādi ar dabas skatiem no Kazahstānas, iepazīt nacionālās dejas un dziesmas, nogaršot saldumus un gūt nelielu ieskatu kazahu intelektuālās spēles “Togiz Kumalak” noteikumos un vēsturē (spēlei ir jau ap 4 tūkstošiem gadu), informē Olaines novada pašvaldībā.

Bija arī iespēja piedalīties viktorīnās, kurās pasākuma apmeklētāji varēja uzzināt interesantus faktus par Kazahstānu (piemēram, mūsdienu Kazahstānas teritorijā dzīvojošie cilvēki jau pirms 5500 gadiem bija pieradinājuši zirgus, visiem labi zināmie āboli un tulpes nāk no Kazahstānas), nedaudz iepazīt kazahu valodu (izrādās, latviešu un kazahu valodā ir līdzīgi vārdi, bet ar atšķirīgu nozīmi) un par pareizajām atbildēm saņemt balviņas no Kazahstānas.

Olaines vokālais ansamblis “Fantāzija” bija sarūpējis pārsteigumu ārzemju viesiem, nodziedot kazahu dziesmu “Dudar-aj”. Savukārt dejotāja no Kazahstānas deju dueta “MagnificentA” piedāvāja skatītājiem spilgtas dejas “Dalaauni” un “Konildi bikesh”.

Kultūras vakaru apmeklēja arī Kazahstānas vēstniecības Lietuvā pārstāvji, kuri ir priecīgi par Olaines intelektuālā galda spēļu kluba “Loģika” izrādīto interesi par viņu tradicionālo spēli un iespēju prezentēt kazahu kultūru Latvijā, norāda pašvaldības pārstāvji.

Speciāli no Kazahstānas tika atvesta senā kazahu intelektuālā spēle “Togiz Kumalak”, līdz ar to pasākuma apmeklētāji varēja ne tikai uzzināt par šo spēli, bet arī apskatīt meistara darināto spēles inventāru. Savukārt apgūt prasmes spēlēt “Togiz Kumalak” varēja 1. decembrī daudzkārtējā “Togiz Kumalak” pasaules čempiona Serika Aktaeva vadītās meistarklases laikā, un jau 2. decembrī Olainē notika pirmās “Togiz Kumalak” sacensības Baltijas valstīs. Tajās piedalījās 20 dalībnieki trijās grupās – pieaugušo, zēnu un meiteņu grupā. Sacensību uzvarētāji saņēma no Kazahstānas sarūpētas balvas.

Vēstniecības pārstāvji pirms pasākuma iepazinās ar Olaines novadu, apmeklējot Olaines novada pašvaldību un uzņēmuma “Olainfarm” ražotni Olainē, kā arī vairāk uzzināja par tā darbību Kazahstānā, kur uzņēmumam ir pārstāvniecība, stāsta pašvaldībā.

Pasākumu organizēja Kazahstānas vēstniecība Lietuvā un Kazahstānas konsulāts Latvijā kopā ar Olaines intelektuālo galda spēļu klubu “Loģika” un ar Olaines Sporta centra atbalstu.

Saistītie objekti

Foto galerija

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024